2006. aastal tabas Itaalia vutti viimaste aastate vihaseim skandaal calciopoli, mis on tegelikult seni lõpplahenduseta. See kokkuleppemängude skandaal hävitas Torino Juventuse vähemalt ühe mängijapõlve jaoks ning tõstis Milano Interi mitmeks aastaks Itaalia tipptegijaks. Seejärel oli mõnevõrra rahulikumad ajad, kuid alates üleeilsest on Itaalia jalgpallil veel üks väga must märk küljes. Seekord pole kahtluse all olevate nimede seas küll Torino Juventuse masti meeskonda, ent nimed Giuseppe Signori ja Cristiano Doni on jalgpallimaailmas väga tuntud nimed.

Mis siis neile süüks pannakse? Ikka ja jälle kokkuleppemängud ja kihlveopettused. Kogu juhtumis on praeguse seisuga 16 kahtlusalust, kelle hulgas ka eelmainitud Signori. Endine Rooma Lazio ründaja oli üheks 1994. aasta MM-i suurtest tähtedest ja väikeste poisikluttide kolmas lemmikmängija Roberto Baggio ja Gianluca Pagliuca järel. Kõrgliigas Serie A-s üle 200 värava löönud Signori on nüüd juba keskikka jõudnud härrasmees, kellele pannakse süüks mitmete mängude tulemuste kokkuleppimist, mille hulgas oli koguni üks Serie A mäng Interi ja Lecce vahel, kuid vähemalt viimati mainitud vandenõu kukkus läbi. Nimelt üritati Leccet meelitada suureskooriliselt kaotama, ent Lecce kaotas kõigest 0:1. La Gazzetta Dello Spordi vahendusel ütles Signori pärast ülekuulamist, et ta ei saa mitte midagi kommenteerida. „Kas te ei saa situatsioonist aru? Olge mõistvad. Ma ei saa midagi öelda, ma kohtun advokaadiga ja seejärel räägib tema minu eest,” sõnas Signori.

Jalgpallur Cristiano Doni pole küll kahtlusaluste seas, kuid uuritakse ka tema tegevust, kuna politsei poolt pealt kuulatud kõnedes kordus pidevalt tema nimi. Huvitaval kombel uuritakse Doni osalusel võimalikku kihlveopettust mängus, kus Atalanta ja Piacenza pidid lööma kahe peale kokku vähemalt kolm väravat. Huvitavaks muudab olukorra see, et Atalanta, mille kapteniks Doni ka on, võitis selle mängu 3:0.

Kehvad joogid

Kogu uurimise juured lähevad eelmise aasta novembrikuusse, kui mitmed Cremona jalgpallimeeskonna mängijad hakkasid end pärast paari rüübatud jooki väga kehvasti tundma. See omakorda tekitas kahtluse, et keegi soovib väga Cremona meeskonna kaotust. La Gazzetta Dello Sporti andmeil olid mitmed Serie B ja C mängijad moodustanud kuritegeliku organisatsiooni, mis vastavalt vajadusele üritas mänge soovitud tulemusele tüürida.

Vahistatud mängijate seas on ka Enar Jäägeri endise koduklubi Ascoli kolm mängumeest Vittorio Micolucci, Vincenzo Sommese ja Gianfranco Parlato, kelle ülesandeks oli vähemalt kahes mängus kaotada eelkõige enda kehva etteastega ning seejärel meelitada ka teisi mängijaid kehvalt mängima.

Lisaks kriminaalkaristusele võib endisi suurmängijaid ja ka nende väiksemaid kolleege ees oodata üsnagi soolane raha­trahv, sest Itaalia vutiliiga juhtkond kavatseb mängijatelt välja nõuda kogu liigajalgpallile põhjustatud rahalise kahju.