„Bussijuht teatas miskipärast, et ta ei saa lennujaama ette sõita, ja nüüd tulevad kõik, kotid käe otsas, kusagilt kilomeetri kauguselt,” sõnas Piiroja muiates. „Alati on ju ukse ette saanud sõita, aga ju siis pärast null-kolme enam ei tohigi.”

Mängijate lõbus meeleolu näitas, et ehkki Itaalia mängust on möödas kõigest kaks päeva, ei ole kaotus meeskonnavaimule mõjunud. „Uus mäng on juba silme ees ja vaevalt keegi seda Itaalia mängu taga nutab,” selgitas Piiroja. „Mehed on ennast ümber lülitanud ja lähevad uue vaimuga peale, sest Itaalia vastu ei olnud meil võidukohustust, aga Fääri saartelt on meil vaja kolme punktiga tagasi tulla.”

Peatreener Tarmo Rüütli tunnistas sama ja lisas, et emotsionaalselt polekski mõttekas praegu mängijatega kaotust analüüsima hakata. Meeskonnale on parem see lihtsalt unustada.

Viimaste nädalate jooksul on Rüütli pidanud mõtlema, kuidas lahendada kahe muutujaga võrrandit varjunimega: Eesti keskväli. Itaalia vastu mängisid Konstantin Vassiljevi ja Aleksandr Dmitrijevi puudumisel poolkaitses Ragnar Klavan ja Martin Vunk. Need kaks pallurit kannavad Fääri saarte vastu aga mängukeeldu, Dmitrijev on endiselt vigastusega väljas, kuid vähemalt on tagasi Vassiljev. „Eks natuke nuputamist on, aga mitte midagi üle mõistuse. Itaalia vastu oleks tõesti kõige paremaid pallureid vaja läinud, kuid Fääri saarte vastu suudavad usutavasti ka asendusmängijad oma ülesannetega hästi hakkama saada,” analüüsis Rüütli.

Ründeplaanide ja mängutaktika kohta Rüütli eriti palju paljastada ei soovinud, kuid vähemalt on teada, et kavas on minna väljakule kahe ründajaga ja ilmselt pääseb ka Jarmo Ahjupera seekord kohe algkoosseisus platsile.

Positiivsed verstapostid

Ent kes siis võtab sisse koha Eesti suurima staari Vassiljevi kõrval? Variant üks oleks muidugi Taavi Rähni nihutamine poolkaitsesse, aga see tähendaks omakorda Eesti parima keskkaitsepaari Rähn-Piir­oja lõhkumist. „Taavi jääb ikka minu kõrvale,” arvas ka Piiroja. Seetõttu võib sellele plaanile kriipsu peale tõmmata.

Teise võimaluse pakub Rüütli ise, kelle sõnul on keskele kaks varianti: Sander Puri ja Eesti liigas palliv Sergei Mošnikov. „Kolmandad variandid oleksid juba erijuhtumite korral võimalikud, kui näiteks keegi vigastada saab,” sõnas peatreener.

Ent vigastused ja eriolukorrad pole sugugi võimatud, sest Fääri saarte esindajad näitasid juba Tallinnas peetud kohtumises väga füüsilist mängu. Nende eeliseks võib saada ka keeruline ilm ja väljaku seisukord. „Eelmine kord vajus seal mängides terve jalgpallisaabas muda sisse ja praegu on ka ilmateade lubanud mängupäevaks parajat tormi. Mudane väljak aga omakorda tähendab aeglasemat mängutempot ja see laseb rohkem füüsiliselt võidelda,” nentis Piiroja. „Võidab see, kes lihtsalt rohkem jaksab ja tahab, aga ma usun, et meie jaksame ja tahame rohkem.”

Fääri saared mängivad eelkõige kaitsest lähtudes ja kontrarünnakutele rõhudes. Tabelis ollakse alagruppides järjekindlalt punase laterna osas, aga see ei tähenda sugugi, et tegu oleks lihtsa vastasega. Kümme aastat tagasi võis näiteks Marko Kristal veel visata nalja Fääri saarte väravavahi tuttmütsi üle, kuid nüüdseks on tegemist juba proffidega. „Kunagi tulid ju tõesti 11 kalurit paatidega sadamasse ja pidasid mängu ka samal õhtul ära, aga praegu on neist mitu meest Fääridelt väljapoole mängima läinud, paar tükki on isegi Kaimari (Kaimar Saagi – toim) meeskonnakaaslased ja jalgpalli võetakse seal nüüd tõsiselt,” arutles Piiroja, ent lisas kohe, et nimepidi ta ühtegi väikeriigi mängijat küll ei tea. „Arvatavasti ei teadnud ka Itaalia mängijad ühtegi meie mängijat.”

Piiroja karjääris on Fääri saared siiani väga positiivseid verstaposte pakkunud. Nagu ta ise naljaga poo­leks mainis, on tema koondisekarjääri esimene ja seni veel viimane tabamus löödud just Fääride võrku. „Esimene värav on alati meeldejääv, aga ka see viimane oli väga magus, sest lõime selle ju kuuendal lisaminutil,” ei osanud Piiroja valida oma lemmikut kahest võimalikust. „Aga järjest raskemaks nende väikeste meeskondadega läheb ja kui meenutame seda esimest kohtumist, siis kui me seal oleksime viiki mänginud või kaotanud, siis oleks valiktsükkel ikka hoopis teistmoodi alanud.”

Väga väikeste jalgpallimaade üllatusvõimest annab märku ka reedene Leedu kogemus, kes kaotas 0:2 Liechtensteinile. „Kui meil öeldakse, et 0:3 kaotus Itaaliale on katastroof, siis Leedu kaotus on ikka tõeline katastroof,” leidis teisipäeval 103. korda Eesti koondise särgis väljakule jooksev keskkaitsja.

Jalgpall

C-alagrupp

Itaalia–Eesti 3:0 (1:0), V: 21. Giuseppe Rossi, 39. Antonio Cassano, 68. Giampaolo Pazzini; Fääri saared–Sloveenia 0:2 (0:1), V: 29. Tim Matavž, 47. Rogvi Baldvinsson (omavärav).

Tabeliseis:

1. Itaalia    6    5    1    0    14:1    16

2. Sloveenia    7    3    2    2    9:4    11

3. Serbia    6    2    2    2    8:9    8

4. Eesti    6    2    1    3    7:9    7

5. Põhja-Iirimaa    5    1    3    1    3:3    6

6. Fääri saared    6    0    1    5    3:18    1