Juhul, kui tööandja soovib välismaalast juhatuse liikmena tööle võtta, siis ei pea Musta sõnul tööandja selleks töötukassa poole pöörduma ega taotlema luba välismaalase töölevõtmiseks.

Seetõttu pole töötukassal teavet konkreetsete juhtumite kohta, kus välismaalane palgatakse juhatuse liikmena pelgalt seetõttu, et nii on võõrtöölist mugavam Eestisse tuua, kuid me ei välista taoliste skeemide olemasolu.

Juhul, kui tööandja ei leia Eestist sobivat tööjõudu ja töökoha täitmiseks võõrtöölisega on vaja töötukassa luba, siis tuleb tööandjal esitada töötukassale taotlus, kus ta toob välja, et on Eestist vähemalt kolme nädala jooksul läbi avaliku konkursi tööjõudu otsinud, kuid ei ole sobivaid kandidaate leidnud.

Loa töökoha täitmiseks välismaalasega võib Töötukassa anda juhul, kui tööandja ei ole leidnud sobivat tööjõudu kohapealt ja arvestades tööturu olukorda on töökoha täitmine välismaalasega põhjendatud. Töötukassa luba töökoha täitmiseks välismaalasega on vajalik kui tegu ei ole erijuhuga, nt juhatuse liikme, sportlase või teadustöötaja töölevõtmisega.

Töötukassa poolt lubade väljastamine on viimastel aastatel läinud allamäge: 2008. aastal anti välja 782, 2009. aaastal 268, 2010. aastal 199 ja käesoleval aastal seni 93 luba töökoha täitmiseks välismaalasega.