Peale ilu ja sära näeb ka kõige ehedamat võistlust, sest kolmele medalikohale on vähemalt viis kandidaati, teiste seas ka Eesti esindus: kahe suurklubi, Janika ja Pirueti ühendvõistkond. Kokku osaleb MM-il 26 rühma 12 riigist.

Kuidas on võimalik, et kaks konkureerivat tippklubi sõbralikult ühise lipu alla mahtusid?

„Ütleksin, et see oli väikese Eesti tarkade inimeste selgade kokkupanek,” sõnas rühmale kava koostanud Pirueti peatreener Mall Kalve. „Igal aastal ei kasva tüdrukuid, kes suudaksid MM-il võistelda.”

Ühendnaiskonna moodustamise mõte tekkis võistluse peakorraldajal Janika Möldril. „Idee sai alguse, kui VK Janika eelmine rühm lõpetas, kuid mõned tüdrukud soovisid jätkata,” meenutas Mölder. „Alguses kartsime isegi, et neiud ei pruugi omavahel läbi saada, kuid kõik sujus suurepäraselt,” lisas ta.

Viis Pirueti ja kolm Janika võimlejat etendavad MM-i areenil ingleid ja deemoneid.

„Rühmvõimlemises omab järjest suuremat tähtsust kompositsioon, sest liigne tähelepanu tehnikale muutis kavad robotlikuks,” nentis Kalve. „Igas kavas peab olema arusaadav teema ja idee. Meie jutustame loo, kus on inglid ja on deemonid, kuid keegi ei tea, kes lõpuks võidab,” selgitas Kalve.

Tähehaigust ei põe

Tõigast, et kodune võistlus on tähtis, annab märku seegi, et naiskonnaga tegeleb neli tipptreenerit: peale Kalve veel Tuulika Mölder, Jelena Karpova ja Nadežda Logvinenko.

Favoriitgruppi kuulub kaks võistkonda Venemaalt ning üks Soomest, Bulgaariast ja Eestist. Viimaste aastate suveräänne valitseja Soome leppis viimasel MK-etapil viienda kohaga. „Seis on hästi põnev, ühegi medali värv ei ole otsustatud,” sõnas Kalve.

Treenerite jaoks koidab põnev moment juba enne võistlust, kui tõmmatakse esinemisjärjekorra loosi. „Meil tekib alati vaidlus, kes läheb tõmbama, sest viimastel MK-etappidel oleme alati esimese loosi võtnud. Olen lohutanud, et küllap õnn MM-il pöördub,” naeris Mölder.

Esinemisjärjekord on oluline sellepärast, et ala on subjektiivne ja ilu on ju teatavasti vaataja silmades: alguses on kohtuniku pilk alati värskem ja karmim, samuti puudub võrdlusmoment. Kodupubliku ees võistlevad peale Pirueti/Janika veel ka Rütmika Tartu Kalevi ja Pirueti võistkond.

Korraldustöö on kulgenud häireteta. Kuigi Tartus võistlevad oma ala absoluutsed tipud, ei nõua nad imetingimusi ega peeni sööke. „Olen võimlemismaailmas niivõrd kaua olnud, et julgen öelda: rühmvõimlemise MM on kui sõprade kokkutulek,” lausus Mölder, kummutades arvamuse, et kui koos on palju andekaid naisi, on skandaalid kerged tekkima.

Küll aga ootab Mölder ülikooli spordihalli palju häälekaid pealtvaatajaid, sest Soome lahe põhjakaldalt pärit naiskonda sõidab ergutama suur toetajate armee.

Samal ajal kui suured tüdrukud keskenduvad MM-i tiitlile, peavad väikesed tüdrukud oma Slonny Cupi. Ikka selleks, et kogeda, mis tunne on võistelda tipptegijatega samal vaibal. 

Belgia koondis loobus eksamite tõttu

•• Tartu MM-il võistleb tosin riiki, kuid varasematel aastatel on osalejaid olnud ka rohkem. Kuna paljud neiud lõpetavad kooli, jättis näiteks Belgia tänavu tulemata just seetõttu, et on eksamite aeg ja tüdrukud peavad koolitöid tegema.

•• Nüüd ongi rahvusvaheline alaliit otsustanud, et järgmine MM peetakse mai lõpus, et kõik kvalifitseerujad ka võistelda saaksid. Samuti kavatsetakse muuta MK-etapi süsteemi: praegu on kavas neli etappi, millest viimane peetakse pärast MM-i. Ent tiitlivõistluse järel on väga raske end kokku võtta ja taas punktide pärast võistelda. Uue plaani kohaselt lõpeb MK-sari enne MM-i ja hooaeg kulmineerub kõige tähtsama võistlusega.