Harjumaal elava Tiina tütardel on just paaril esimesel eluaastal sääskede vastu allergia. „Praegugi on väikese piiga silm rullis. Sääsk hammustas silma alla ja silmaalune paistes ning sinakas. Kui putukas jala pealt hammustab, on tagajärjeks suur paistes muhk,” kirjeldab ta. „Aga mida rohkem noorem tütar sääskede käest hammustada saab, seda vähemaks jäävad paistetused. Ilmselt organism tasapisi harjub. Suuremal tütrel oli samuti nii, paar esimest suve läks sääsehammustustest paiste, siis harjus,” lisas Tiina.

Tiina sõnul pole selliste sääsehammustuste puhul teha muud, kui vaid panna peale kompress. Samuti on ta kasutanud ka väga hästi mõjunud kreemi Plix. „Väga kenasti võttis see piigal paistetuse alla. Ja kui muu ei aita, siis paluda abi arstilt, suuremale piigale suveks kirjutati lausa allergiavastane rohi, et ta sääskede rünnakule vastu peaks,” ütleb Tiina.

Abi allergiaravimitest

Kaheaastane Johanna tundis sääsehammustuse ebameeldivat mõju aasta tagasi. Juba siis oli näha, et erinevalt kaks aastat vanemast vennast on Johanna putukahammustustele tundlikum. „Lapse nägu on mõnest sääsekuplast paistes ja punane, samal ajal pole vennal sääsed sellist reaktsiooni kunagi tekitanud,” ütleb Johanna ema Elo.

Türi perearst Piia Tamm, kes on ka Johanna arst, möönab, et imikud ja väikelapsed ongi tavaliselt tundlikumad. Seda just eriti kevadel, kui sääsed, aga ka muud putukad alles välja tulevad. Ka täiskasvanud on tihti just kevadel putukahammustuste tõttu hädas. Suurel suveajal on tõsisemaid reaktsioone harvem näha. „Eks see ole nagu iga teise allergilise reaktsiooniga, mõnel on ja teisel ei ole. Üldiselt väga suured tursed tekivad rohkem neil, kes on üldse allergilisemad,” sõnab Tamm.

Ära hoida suurte ja sügelevate sääsekupalde tekkimist on aga Tamme sõnul küll väga keeruline: on ainult sääsetõrjevahendid, mida jällegi imikule hästi nagu kasutada ei saa ja lapsele näkku ka ei ole soovitav määrida. Perearst soovitab magamisel kasutada toas sääsevõrku, nagu on soojadel maadel moskiitovõrgud voodi ümber. Imikule tuleks vankri ette kindlasti kaitsevõrk ette panna.

Allergiatabletid võiksid Tamme soovitust mööda siis juba ka ennetavalt kodus olla, et kui sääserünnak algab ja juba esimesed hammustused näha, kohe võtma hakata saaks. Väga koledatele ja suurtele kupaldele võib peale panna hormoonsalvi, mis on retseptiga apteegist saadav, aga esmalt võib viinaga tupsutada ja külma kotti peale panna. Ka võib kasutada spetsiaalseid sääsehammustuste peale pandavaid geele.

„Mina kirjutan tavaliselt sellisel juhul ka allergiavastased tabletid või tilgad vastavalt vanusele. Neid võib kasutada ka kergematel juhtudel, veidike leevendavad piinavat sügelemist küll ja turse läheb kiiremini alla,” märgib Tamm.

Ravi

Apteegist leiab abi

•• OÜ Tartu Ülikooli Tamme Apteek proviisor Eire Peik soovitab sääsehammustuse ennetamiseks määrida katmata nahale järgmiste sarjade tooteid: Autan, Diffusil, Off, Orto Plix ja üksiküritajana lavendliõli.

•• Pärast hammustust sobivad paistetuse ja kiheluse leevendamiseks kasutada järgmised tooted: mentoolpiiritus 1%, menovasiinilahust, Autani sarja putukahammustust leevendav pihusti, Zincospray, Bittneri palsam, Allergostopi kreem, Boro Plus. Muidugi kasutada mitte kõiki korraga, valida tuleb ikka üks.

•• Raskema sügeluse ja paistetuse korral tuleb võtta allergiatablette, mis on müügil apteegis käsimüügis.

•• Väga raske putukahammustuse allergia korral on vaja juba adrenaliinisüsti, mis on müügil retseptiga.