Pole tähtsust, kas ta pihus on unistuste katlakivieemaldussüsteemiga modernmasin. Või nii päevinäinud triikraud, et lööb juhtme juurest sädemeid välja ja selle põhja puhtaks saamiseks tuleb appi võtta vana kööginuga. Emad triikrauaga on ajalugu teinud.

Meid, lauljaid-tantsijaid, kes räägime sel nädalal lugusid maast ja ilmast, on 33 580. Meid, kes me Tallinna särama paneme, on um­bes kaks Rakvere täit või kümme Kärdla täit. Mina, kirjutav rahvatantsija nende hulgas, kolmandat korda kogu perega koos tantsimas. Tarvanpää õpetajate rühma tantsijana olen siiski väike kõrvaltegelane, sipelgasuurune, sest tegemist on noortepeoga. Selle keskmine peategelane on maailma mõnusaim mürsik, 14 aastat vana. Ees on viis päeva proove, et sünniks maailma parim pidu.

Kui ma oskaks laulda, siis laulaksin täna oodi just triikivale emale, ilu tegelikule loojale. Sest tantsujuhid võivad murule kirjata maailma geniaalsemaid jooniseid ja koorijuhid ilmale tuua taevast pilvi viivaid trillereid. Aga see kõik osutub tühjaks vaevaks, kui pidulised ise on rääbakad. Pluusid kortsus kui põrandalapid, käised käkra käkitud. Eesti ilu sünnib Eesti riide ilu, triigitud-viigitud rahvariiete, lumivalgete pluuside kaudu, mis igal Tallinna tulijal kaasas.

Ja nii need naised siis seisidki, triikrauad puhus, oma laste riided siludes. Emad triikisid Luksemburgis, Torontos ja Stockholmis, Kivi-Vigalas ja Märjamaal, Missos ja Kääpal, Sürgaveres ja Saarepeedil, Tsirguliinas ja Ridalas, Retlas, Lustiveres, Leisis, Valjalas, Võrus, Valtus… Üle Eestimaa, üle eestikeelse maailma oli käimas suured triikimistalgud.

670 kilomeetrit

Uskumatute mõõtmetega. Üks rahvariidepluus on 50 sentimeetrit lai. Aga kõik triigitud 33 580 pluusi kirjaksid kõrvuti asetades ära enam kui 16 kilomeetrit, enam kui minu igapäevane töötee Kadrinast Rakverre.

Mõõtsin ära, iga ema teeb rahvariidepluusi triikimiseks umbes 50 liigutust, keskmise pikkusega 40 sentimeetrit. Nii sõidab ta triikrauaga sel säravvalgel pluusipinnal 20 meetrit! Kõigi triikivate emade puhul kokku oleks see triikimisliigutuste pikkus aga… 671 kilomeetrit, ehk siis teekond Kuressaarest Narva ja edasi Võrru. Sellise teepikkuse oma triikraudadega mahauhajad on kindlasti kiidulaulu väärt. Oma unenäos tantsisingi oodi triikivale emale, triikrauaga emale, ilma kelle vaevata poleks pidu pooltki nii kena.

Täna on prooviväljakutel juba hoopis teised tantsud.