Sel nädalal lööb Tallinn kolmekümne kolmel tuhandel ja viiesaja kaheksakümnel eri moel särama, sest just nii palju on noorte laulu- ja tantsupeol Maa ja Ilm osalejaid. Juba täna keskpäevast kirjatakse kümneid Tallinna staadionid osalejate jalajälgedega, täidetakse koole madratsite ja rahvariidelaadungitega, rääkimata vägevast unerammestusest proovipäevade järel.

Eesti Päevaleht toob välja, mille poolest see pidu eriti eriline on.

1. Esimest korda  lauluväljakul. Kui peokorraldajad otsustasid viia nii laulmise kui ka tantsimise lauluväljakule, oli see lihtsalt hulljulge ettevõtmine, mida viimase poolesaja aasta jooksul pole juhtunud. Segased seisud Kalevi staadioniga tõestavad toonase otsuse ainuõigsust. Samas paigas nii laulu- kui ka tantsupeo korraldamine nõuab logistiliste ristsõnamõistatuste lahendamist, aga näitab ka, kas võime tulevikuski just nii talitama jääda.

Tantsupeo ajal istuvad pealtvaatajad nii laulukaare all kui ka traditsioonilistel kohtadel mäe veerel.

2. Esimest korda tervikuna. Laulu- ja tantsupidu alga­vad koos ja lõpevad koos, kaasa löövad nii koorid kui ka tantsijad. Nii pole enam tegemist kahe eraldi peoga eraldi paikades, vaid taotluseks on tervik, mille finaalis kõlab ühendkooridelt Ülo Vinteri „Põhjamaa”, millele tantsu on loonud Mait Agu. Tantsijad tantsivad tema poja Märt Agu üldjuhtimisel.

3. Esimest korda noorte juhitav. Varasematel noortepidudel on tihti eesotsas olnud needsamad tublid koori- ja tantsujuhid, kes ka täiskasvanute omadel. Tänavu on võetud risk, pannes üldjuhtideks noored tegijad, vanad tuntud juhid aga on nende assistentideks, abikäe ulatajateks, kui kogemuste puudumisel peaks midagi liialt untsu minema. Esimest korda on laulukaare all aga noorte rokkansamblid kidrasid tinistamas ja trumme paugutamas.

4. Esimest korda noorte ku­jundatud. Kui varem jäi noortepidude ajal toimunud üleriigiline õpilastööde näitus tihti suurema tähelepanuta, siis tänavu on noored käsitöömeistrid kaasa­tud ka peo kujundamisse. Alates laulupeoväravate kirjamisest, mille alt kolonnid lauluväljakule marsivad, ja lõpetades istumisalustega, mis igale pidulisele tarvilikud.

Ka naksakamad maakonnad kasutavad oma rongkäigukolonnide kirjamiseks just laste loomingut. 30. juunist 3. juulini on lauluväljakul avatud Ehtekoda, laste kunsti- ja käsitööala, kus tegutsevad meistrikojad ja väljas on konkursi parimad tööd. Samas asub ka rahvarõivaste kiirabi.

5. Maailma parim pidu. Loomulikult saab sellest peost kõigi enam kui kolmekümne kolme tuhande osaleja jaoks maailma parim pidu. Sest muidu poleks seda mõtet ju ette võttagi.

Maa ja Ilma kava

Reede, 1. juuli

••    19–21.15 XI noorte laulu- ja tantsupeo ühine avamine ning tantsupeo I etendus

Laupäev, 2. juuli

••    20–21.45 tantsupeo II etendus

Pühapäev, 3. juuli

••    9–13 rongkäik

••    Kl 13 paiku alates – kohe pärast rongkäiku – kuni kella 20.30 laulupidu ning laulu- ja tantsupeo ühine lõpetamine

••    Täpsem peoinfo: www.laulupidu.ee

••    Pileteid müüvad Piletilevi, Piletimaailm ja Ticketpro.