Suusaliidu tegemistest annab kõige värskemat kõneainet kavatsus asendada Tiit Pekk rahvusvahelises suusaliidus (FIS) Jaak Maega.

Ilmselt oleks Pekk, kes on FIS-i murdmaakomitee liige ning MK- ja kontinentaalkarikasarja alakomitee juht, auväärsetest ühiskondlikest ametitest juba prii, kui suusaliidu uus president Sandor Liive poleks Peki kangutajate meelehärmiks õigel hetkel pidurit tõmmanud. Eesti Energiat juhtiv Liive teab kogenud avaliku elu tegelasena, et järjekordne skandaal tähendaks suure eelarvekärpega silmitsi seisva alaliidu kunagise laitmatu maine taas kord kolinal allapoole kukkumist.

Aga esmalt faktid.

Liive ja teised suusaliidu juhatuse liikmed said 28. juunil alaliidu peasekretärilt Jüri Järvelt e-kirja, mille teemaks oli „ESL-i juhatuse e-posti koosolek”. Ka Eesti Päevaleheni jõudnud kirjas ära toodud kolmest punktist tekitas juhatuse liikmete seas kõige rohkem elevust esimene, mis kandis pealkirja „ESL-i esindatusest FIS-is”.

Järv kirjutas juhatusele, et ESL-i esindaja FIS-is Tiit Pekk ei esindanud viimasel kalendrikonverentsil Sloveenias Portorožis (juuni alguses – toim) ESL-i huve, ja esitas sellest lähtudes juhatusele ettepaneku: „Kutsuda tagasi FIS-ist ESL-i esindaja Tiit Pekk ning esitada uue kandidaadina murdmaasuusatamise MK (MK-sari – toim) ja KK (kontinentaalkarikasari – toim) komitee liikmeks ESL-i juhatuse liige Jaak Mae.”

Järv, kes tegi skandaalse ettepaneku väidetavalt suusakoondise peatreeneri Mati Alaveri poolt juhitava alaliidu „võimugrupeeringu” käsul, palus juhatuse liikmetel e-kirja teel Peki küsimuses hääletada hiljemalt 30. juuni pärastlõunaks. Ometi jäi hääletus ära. Väidetavalt tõmbas esmalt pidurit suusaliidu ekspeasekretär Kaarel Zilmer, kelle initsiatiivil hakkas Pekk üldse aastaid tagasi FIS-i ladvikus endale teed rajama. Zilmeri arvates ei sobinud nii olulist küsimust e-kirja teel lahendada. „Tiit on kõige kaugemale ja kõige vastutusrikkamale positsioonile jõudnud eestlane FIS-i ühiskondlikus aparaadis,” kiitis Zilmer Tiit Pekki. „Tunnustan siinkohal Sandorit (Liive – toim), kes tahab kaklusi vältida ja rahulikult asju ajada.”

Reglemendi järgi oleks Eesti suusaliidul õigus Pekk kui oma esindaja FIS-is välja vahetada, aga laiemalt vaadates tundub see samm rumal. Miks? Kahtlemata oleks Jaak Mae samuti sobiv kandidaat FIS-i struktuuris töötamiseks, aga kindlasti ei valitaks Maed niipea mõne alakomitee juhiks. Tänavu Oslo MM-il tehnilise delegaadina tegutsenud Pekki Maega asendades loovutaks Eesti suusaliit FIS-is vabatahtlikult ühe raske tööga hangitud võtmepositsiooni.

Zilmer ja Liive toetasid Pekki

2001. aasta kevadeni suusaliidu peasekretärina töötanud Zilmer tegi omal ajal kõvasti lobitööd, et Pekk saaks FIS-is kanda kinnitada. Pekki rahvusvahelise suusaelu eesliinile upitades võitis ta nii FIS-i toonase murdmaajuhi Bengt-Erik Bengtssoni kui ka Rootsi ja Soome suusaliidu poolehoiu.

Hakates juuni lõpus, pärast Järve e-kirja Pekki kaitsma, leidis Zilmer peagi endale olulise toetaja Liive näol, kelle eestvõttel pandigi projekt „Peki asendamine FIS-is Maega” vähemalt kuni tänase päevani seisma. Ilmselt tuleb see küsimus aga peagi taas päevakorda – vaevalt soovib Pekk, keda on suusaliidu ladvikus avalikult alandatud, edaspidi suusaliiduga ühist sammu astuda. Suusaliit on nüüd hakanud asjade käiku pehmendama.

„Otsust Tiit Peki väljavahetamiseks FIS-is Jaak Maega pole tehtud,” tõdes suusaliidu presidendina esimest suurt siseintriigi siluma sattunud Liive, kes valiti Toomas Savi mantlipärijana alajuhiks 21. juunil. „Jah, käis küll mingi meilivahetus, aga eelmise nädala neljapäeval Otepääl peetud suusaliidu juhatuse koosolekul seda päevakorrapunkti ei olnud,” lisas ta.

Liive möönis, et tal on tegelikult raske kirgi kütvat teemat kommenteerida. „Mina pole seda ju tõstatanud,” ütles alajuht. „Ma isiklikult arvan, et Tiit Pekk on suusamaailmas Eesti suusaelu edendajana palju ära teinud ja pole paslik teda enne mandaadi lõppemist FIS-ist tagasi kutsuda.”

Peki mandaat FIS-i murdmaakomitee liikmena kestab 2012. aasta juunikuuni. Komitee koguneb taas oktoobri alguses – seega jääb suusaliidu niiditõmbajail soovitud vangerduseks ehk Peki asendamiseks Maega veel piisavalt aega.

Mis puudutab etteheidet Pekile, justkui ei oleks ta esindanud FIS-i viimasel kalendrikonverentsil Portorožis Eesti suusaliidu huve, siis selle kriitika sisu ei soostunud kirja autor Jüri Järv avaldama. Telefonitsi kommentaari andmisest keeldunud Järv vastas e-kirjaga: „Kõnealune teema oli diskussiooniks meilitsi, kuid otsust ilma kõiki osapooli ära kuulamata ei langetatud. Hetkeseisuga jääb ESL-i esindatus FIS-is samaks.”

Peki kõrval kuuluvad eestlastest FIS-i eri alakomiteedesse ka Vahur Leemets (murdmaasuusatamise reeglite komitee), Indrek Kelk (pikamaasuusatamise komitee) ja Roomet Pikkor (kahevõistluse komitee), kuid kõik nad on võrreldes Pekiga FIS-is siiski väikesed tegelased.

Leemets, kes saatis Pekki mainitud konverentsil Portorožis, vastas küsimusele, kas ta nägi seal Peki tegevuses midagi taunimisväärset, lühidalt: „Ma ei oska midagi kommenteerida. Mul on oma töögrupp ja alakomitee, kus ajan oma rida.”

Tiit Pekk on teatavasti juba ilma jäänud ka Otepää MK-etapi peakohtuniku tööst, mida ta tegi Alar Arukuuse juhitud meeskonnas alates 1999-ndast kuni tänavuse aastani. Peki MK-etapi korraldustiimist kõrvalejäämise ajendiks sai juunis Arukuuse Otepää-etapi korraldusjuhi kohal Jaak Maega asendamine.

Suusajuhid otsivad kevadel tippspordist loobunud Maele Mati Alaveri initsiatiivil üha uusi rakendusi. Paratamatult on tekkinud olukord, kus Mae paistab suurt võimu ja auväärt positsiooni ihkava karjeristina, kuigi tegelikult tundub mäng käivat hoopis üle suusakuulsuse pea ja keegi oleks Mae justkui „tanki lükanud”.

Kiikab Venemaale

Pärast Indrek Neivelti kõrvaleastumist juunis suusaliidu juhatuse liikmeks valitud Mae ütles, et pole eriti mõelnud võimalusele asendada FIS-is Tiit Pekki.

„See teema pole momendil aktuaalne – tähendab, et ei läinud aktuaalseks,” tõdes üleeile suusaliiduga töölepingu sõlminud Mae. „Juhatuse mõte on esmalt ära kuulata Tiidu nägemus nendest asjadest. Kui talle pakub huvi seal (FIS-is – toim) edasi olla, siis ei näe ma põhjust tema asendamiseks. Kui Tiidul peaks aga huvi edasiseks tööks FIS-is puuduma, siis miks mitte minna.”

Ära põlatud Tiit Pekk kiikab juba Venemaa poole. Eelmisel hooajal tegutses ta Venemaa meistrivõistlustel Tjumenis tehnilise delegaadina ja korraldab sügisel Venemaal tehniliste delegaatide seminari.

Tiit Pekk kõnealusest juhtumist rääkida ei soovinud.

Tiit Pekk tuleb hoida suusatamise juures

Sandor Liive

suusaliidu president

Eesti suusaliidu president Sandor Liive asus Tiit Peki juhtumis aastaid Otepää MK-etapil peakohtunikuna tegutsenud suusafanaatikust mehe poolele.

Omaette küsimus on aga see, kas Tiit Pekk ise veel tahakski teda ärapõlgava suusaliiduga koostööd teha.

Kes esindab Tiit Peki asemel Eesti suusaliitu oktoobris peetaval FIS-i murdmaakomitee koosolekul?

Tänase teadmise põhjal on mandaat endiselt Tiit Pekil, kes peaks seal olema Eesti suusaliidu esindaja. Jaak Mae suhtes pole mingit otsust tehtud. Käis küll mingi meilivahetus, aga 14. juulil Otepääl peetud Eesti suusaliidu juhatuse koosolekul seda teemat enam ei arutatud.

Miks hakkas suusaliidu juhatus üldse arutama vajadust Pekk Maega FIS-i murdmaakomitees välja vahetada?

Ma ei oska seda meilivahetust kommenteerida. Mina pole ju seda teemat tõstatanud.

Kuidas sobiks Mae teie hinnangul FIS-i struktuuri, kui tal avaneks võimalus sinna pürgida?

Ei taha spekuleerida, sest Tiit Peki mandaat kestab ju veel 2012. aasta suveni.

Teise nurga alt Maest rääkides – see on Eesti tippspordi huvides, et alaliit ei mõtleks ainult, kuidas tippe leida, vaid mõtleks ka sellele, mis nendest tippudest hiljem saab! Minu hinnangul on väga oluline hoida Mae suusatamise juures. Ta sai ju sportlaskarjääri lõpetamise järel pakkumisi ka mujalt, aga valis suusatamise! Samamoodi on äärmiselt oluline hoida suusatamise juures Tiit Pekk ja Mati Alaver!