„Muudatused on tingitud nii koondamistest, täitmata jäänud ametikohtade kaotamisest kui ka uute ametikohtade loomisest,” selgitas päästeameti pressiesindaja Reimo Raja. Arve vaadates ta tunnistas ühtlasi, et inimesi, kes päästeametis pidevalt meie turvalisuse üle valvet peavad, on tõesti vähemaks jäänud, kuid tuleb arvestada tõsiasjaga, et õnnetusi, kus päästjate abi vaja läheb, on samuti vähem. Seda eeskätt just tänu päästjate aktiivsele ennetustegevusele. Ainuüksi tulekahjude hulk on Raja kinnitusel tänu ennetustegevusele praegu võrreldes 2008. aastaga vähenenud pea kaks korda. „Kuigi õnnetusi on järjest vähemaks jäänud, oodatakse päästjatelt järjest suuremat professionaalsust,” viitas Raja.

Päästjate kõrval on viimastel aastatel järjest vähemaks jäänud ka korravalvureid, kelle põhitöö on otseselt inimeste turvalisusega seotud. Politsei- ja piirivalveametilt (PPA) saadud andmed näitavad, et alates 2007. aastast on selliseid töötajaid koondatud politsei, piirivalve ning kodakondsuse ja migratsiooni alalt ühtekokku 44. 2001. aastal kaotas kolme asutuse ühendamisel töö 133 inimest, kellest lõviosa teenis leiba tugiüksustes.

Lähiajal ootab PPA tugiüksusi uus koondamislaine. Põhjuseks pole seejuures mitte prefektuuride juriidilise staatuse muutmine, vaid – nagu kinnitas PPA peadirektor Raivo Küüt – ameti külmutatud eelarve ja rahanappus.