Moskva avaldas tugevat hukkamõistu 30. juulil Sinimägedes toimunud ürituse suhtes, kus mälestati eestlasi, kes võitlesid Teises maailmasõjas Saksamaa poolel, vahendas RIA Novosti.

„Eesti võimude heakskiit selliste ürituste korraldamiseks ei tohiks jääda märkamata ka Eesti partneritele NATOs ning ELis, samuti ka mitmetele muudele rahvusvahelistele organisatsioonidele,” seisis Venemaa välisministeeriumi teates.

Samuti väidab Venemaa välisministeerium, et säärane üritus levitab neonatsismi, ksenofoobia ja rassismi ideid noorte seas. Samuti langes Venemaa kriitika osaliseks Erna retk.

Eesti välisministeerium nentis, et tänane avaldus ei toeta Eesti-Vene suhete edendamist.

„Välisministeerium märgib kahetsusega, et Vene Föderatsiooni välisministeeriumi tänane avaldus on ekslik, põhineb ideoloogilistel klišeedel ega ole suunatud Eesti-Vene suhete edendamisele,” seisis ministeeriumi pressiteates.

Ministeeriumi teates meenutatakse, et 30. juulil Sinimägedes toimunud mälestusüritus on tavapärane, kodanikualgatuslik ja rahvusvaheliselt üldtunnustatud praktikale vastav Teises maailmasõjas langenute mälestamine, mis toimub ka paljudes teistes riikides. Erna retk on aga laia rahvusvahelist tuntust omav militaarsportlik üritus.

Eesti on hukka mõistnud kõigi Eestit okupeerinud totalitaarsete režiimide kuriteod ning taunib ideoloogilisi manipulatsioone sellel teemal.