Seda, et Maximal on palju selliseid probleeme, ei ole uudis. Teame seda juba ammu. Ametiühingud on püüdnud Maxima töötajate eest seista, kuid Maxima on äärmiselt ametiühingu-vaenulik ja paraku on seal töötajate olukord jätkuvalt väga halb.

Eks sellist suhtumist kohtab ka mujal, see ei ole ainult Maxima probleem. Tihit jäävad need intsidendid peitu ja avalikkuse ette ei jõua. On ette tulnud ka juhtumeid, kus Teenindus- ja Kaubandustöötajate Ametiühing on pidanud sekkuma ka näiteks Prismas ja Rimis.

Töösuhted on üldiselt meil halvas seisus. Kriisi ajal ja pärast seda, hoiavad inimesed kümne küünega töökohast kinni ja oma õiguste eest paraku ei seisa.

-Kas lühidalt öeldes, on asi selles, et inimesed ei julge enda eest seista ja enda õiguste taga ajamises nähakse eelkõige võimalust töökoha kaotamiseks, kuna potentsiaalseid uusi töötajaid on palju?

Väga sageli on see nii. Lisaks ei teata väga hästi oma õigusi. Ja kahjuks on päris levinud mentaliteet, et ülemusel on alati õigus. Kuidas ma siis vastu hakkan, kui seda-teist-kolmandat nõutakse? See on paraku tänane kahetsusväärne seis.

-Kui oluline on kaadrivoolavuse küsimus töötajate õiguste jalge alla trampimise juures?

Ei oska kaadrivoolavust väga täpselt hinnata, kuid laiem teema on see, et ettevõtted püüavad oma majanduslikke raskusi maandada töötajate õlgadele ja kuna Eestis on sellist enda eest seismise kogemust veel suhteliselt vähe, siis on see tihti põhiline aspekt, miks tööandja suhtub asjasse just nii, et lahendan oma probleemi teie arvelt ja mind ei huvita teie seisukoht.