See, et streike toimub kaks ja streiginõudmisi on kaks, on teinud selle nädala täiesti arusaamatuks. Õpetajate streik on üpris konkreetne – palka on juurde vaja. Samal ajal aga korraldab Eesti ametiühingute keskliit streigilaine palju raskemini arusaadavate nõudmistega, kuigi toetatakse ka õpetajate omi.

Kirjutasime need nõudmised veel kord lahti (Kaks streiki mõjutavad tuhandete igapäevaelu), et teha vahet kahel eri streigil. Aga ka sellest ei sõltu enam midagi.

Ei sõltu, sest veel eile oli koalitsiooninõukogul võimalik tulla välja oma ettepanekute või vastukäiguga, mida ta aga ei teinud. Mõned isegi kartsid, et kui tehakse üks väga hea pakkumine, aga 2013. aastaks, siis võivad õpetajad päriselt streikima hakates lolli olukorda jääda. Aga nii ei juhtunud – valitsuse ainsaks pakkumiseks õpetajatele jäi haridusminister Jaak Aaviksoo sõnavõtt, kus ta ütles, et haridusreform tuleb ära teha.

Ainsa leevendusena terendab järgmisel aastal töötuskindlustusmakse langus, mida tööandjad ja ametiühingud on kunagi valitsusega töötukassa pärast kakeldes nõudnud. Peaminister Andrus Ansip ütleb tänases Eesti Päevalehes, et järgmisest aastast väheneb kohustusliku töötuskindlustusmakse määr praeguselt 4,2-lt 3 protsendile. Keskmise palga saaja võidab sellest pea seitse eurot iga kuu. Aga noorempedagoogid ei saa praegu keskmist palka.

Peaminister muidugi ei öelnud, et õpetajate nõudmistele ei ole võimalik lahendust leida, ja korrutas seda, mida Aaviksoo ja kõik varasemad koalitsioonipoliitikute sõnavõtud on kinnitanud: „Koolireform tuleb ära teha.” Nagu president Toomas Hendrik Ilves oma aastapäevakõnes juba mainis, ei ole ka Ansipi sõnul rahvas valimistel andnud valitsusele mandaati võtta õpetajate palga jaoks laenu, vähendada kaitsekulutusi või tõsta makse. Raha on koolides praegu lihtsalt kinni.

Samal ajal kommenteeris peaminister töötukassat, töölepinguseadust ja kollektiivlepingut puudutavaid nõudmisi nii, et suunda muutma valitsus ei hakka. Sellega pitseerisid koalitsioonipartnerid eilsega taasiseseisvunud Eesti kõige mastaapsemate meeleavalduste toimumise sel nädalal. Alates esmaspäevast, kui streikisid transporditöötajad Narvas, kuni neljapäevase Tallinna ühissõidukiliikluse seiskumiseni ja reedese Narva elektrijaamade meeleavalduseni.