Kui tema vanemad aga paari nädala eest esimesele lastevanemate kogunemisele läksid, kuulsid nad oma suureks üllatuseks, et piirkonnalapsed peavad hakkama koolis käima õhtuses vahetuses. „Sellest meid enne ette ei teavitatud, vaid alles nüüd, kui lapsed on juba registreeritud,” rääkis poisi ema Kaja.

Võimatu elukorraldus

See tähendab, et esimese klassi õpilaste koolipäev hakkab kell üks päeval. Kaja sõnul ei sobi selline variant nende perele üldse, sest neil on kolm last ja elu on võimatu korraldada, kui üks laps peab elama teises rütmis kui õed ja vennad. Samuti ei saa õhtuses vahetuses koolis käija huviringides osaleda.

„Kui koolid oleks ette teatanud, et piirkonnalastele tehakse õhtune vahetus, oleks lapsevanemad saanud valida endale sobiva koolis käimise aja, registreerida end mujal või teha sisseastumiseksamid mujal. Poleks ka võltssissekirjutisi selliste koolide ümber, kui nad teataksid õhtustest vahetustest siis, kui kooli valitakse,” leidis Kaja, kellel algas nüüd keeruline suvine töö – leida Karlile uus kool, kus ta saaks käia hommikul. „Tunnen, et meid on täiesti ninast tõmmatud.”

21. kooli direktor Naida Toomingas sõnas, et nemad on täpselt sama õnnetud kui lapsevanemad. „Ega meie ei ole ka kummist,” märkis ta. Kui juba eelmisel aastal suruti kooli enneolematult palju lapsi, siis tänavu tuleb avada suisa neli uut esimest klassi, ruumi on aga vaid kahele. Kahe klassi õpilased hakkavad koolis käima hommikuti, kahe omad õhtuti. Direktori sõnul ei olnud võimalik hoiatada, et tulevad õhtused vahetused, enne kui nad said teada, kui palju lapsi üldse soovib nende koolis õppida. Selleks pidid nad ära ootama üldise komplekteerimise linnas.

Ka ei ole Toominga sõnutsi võimalik huviringe õhtuse vahetuse õpilastele päeval koolis korraldada just samal põhjusel – ruume ei ole. Kuid Tallinna linn pidi lastele ikkagi midagi ka päeval huvikeskustes pakkuma, kuna õhtuseid vahetusi tuleb tänavu terve linna peale omajagu.