Põgus surfamine portaalis näitab, et digiarhiivis võib praegu lugeda näiteks Rooma impeeriumi aegseid käsikirju ja 19. sajandist pärinevaid irokeesikeelseid tekste. Või kuulata ühes Prantsusmaa raamatukogus leiduvalt vinüülplaadilt ümberlindistatud lorilaule Paul Pinna esituses. Eestikeelseid teavikuid oli otsimootori andmeil eilseks üles laaditud 2479.

Lisaks sisaldab portaal bibliograafilist infot üle 100 miljoni säiliku kohta – ehk maakeeles öelduna seda, millise riigi millisest hoidlast huvitava teose võib leida. Et üldsus saaks ligi võimalikult suurele hulgale infole, on kogu portaalist leitav materjal tasuta kättesaadav. Lehekülje põhieesmärk on teadlaste abistamine, ent seda võib tegelikult kasutada igaüks nii Euroopas kui ka väljaspool. Euroopa Raamatukogu oma kasutajatelt registreerimist ei nõua. Tuleb siiski arvestada, et mõned raamatukogud, kuhu külaline pealehelt edasi suunatakse, näiteks Briti Raamatukogu, jagavad oma materjale alles pärast registreerimist. Enamasti leiab digiteeritud teosed siiski vaid mõne kliki kauguselt.

„Teadusringkonnad sõltuvad meist ja meie eksisteerime selleks, et neid teenindada,” märkis Euroopa Raamatukogu korralduskomitee juht Erland Kolding Nielsen algatust välja kuulutades. „Euroopa Raamatukogu portaal kujundatigi ümber just nende vajadustest lähtudes.”

Esitlus Tartus

Euroopa Raamatukogu loodi 2005. aastal maailmajao rahvusraamatukogude konverentsi teenusena, mille eesmärk oli alguses pakkuda kõigest ühist kataloogiotsingut. Uuendatud portaal kuulutati avatuks kolmapäeval Tartus toimunud Euroopa teadusraamatukogude ühenduse aastakonverentsil. Tartu ülikooli raamatukogu direktori Malle Ermeli sõnul on Eesti raamatukogude kollektsioonid tänu uuele algatusele paremini kättesaadavad kui iial varem. „Uuenenud Euroopa Raamatukogu, mis koondab esmakordselt nii ülikooli- kui ka rahvusraamatukogude kollektsioonid, avab põnevaid võimalusi uurijatele ja teadlastele kogu maailmas,” lisas rahvusraamatukogu direktor Janne Andresoo. Arhiiviga saab tutvuda netiaadressil www.theeuropeanlibrary.org.



KÜBERMUUSEUM

Europeana digiteerib ajalehti

Kultuuripärandi allalaadimist võimaldab ka portaal Europeana, mis pakub digikujul raamatuid, maale, filme ja muid materjale Euroopa muuseumidest ning arhiividest. Järgmise kolme aasta jooksul peaks portaali ilmuma umbes 18 miljonit lehekülge Euroopa ajalehti, mille digiteerimine käib 17 raamatukogu, sealhulgas meie rahvusraamatukogu koostöös. Europeana kasutaja saab tulevikus lehitseda ajalehti nii kalendripõhiselt kui ka otsida ajalehetekstidest kindlaid sõnu ja fraase. Varamule pääseb ligi aadressil www.europeana.eu.