Spordisõpradel nii väga hapukurki polegi, kui igapäevases menüüs on hommikuti Baruto ja õhtuti Taaramäe, sekka terake jalgpalli… Aga ilmast räägitak-se ikkagi. Kes tahab heina teha, kes rannas peesitada, mõnd pidu nautida. Keegi jälle, vastupidi, tahab märjaks saada, aga kraanivesi on kallis, või otsib piisavat alibit toas istumiseks ja Tour de France’i vaatamiseks või isegi raamatu lugemiseks. Ilm ei jäta kedagi külmaks, isegi talvel mitte.

Kui hoolega jälgida, osutuvad ilmauudised tõesti kõige põnevamateks. Pealtnäha lihtne sajab-ei-saja-skaala pakub nii palju. Sama päeva, nelja päeva, kümne päeva prognoos muutub pidevalt. Jõuad hommikul oma puhkuseplaanid paika panna, millal minna piknikule ja millal kodus keldrilage värvida, õhtul vaatad igaks juhuks veel ilmakaarti ja kõik on täiesti pea peal.

Sel aastal oli isegi jalgpalli EM ilmateatest igavam, tõeliselt põnevaid mänge ja ootamatuid lõppe oli kuidagi vähe ja lahjalt. Penaltiseeriateni paar korda jõuti, aga üsnagi kiretu mänguga. Tõeline jalgpallisõber ei saa annust kätte vaid ühest mänguelemendist, pakkugu see kui tahes palju dramaatikat. Kõige põnevama hetke ehk tekitaski ilmataat, kes suutis mitmekümneks minutiks seljatada Ukraina–Prantsusmaa matši ja pakkuda erisust reeglile „Matš toimub iga ilmaga”. Välgu söödaks gladiaatoreid siiski üldjuhul ei saadeta.

Aga ilm tundub sel aastal olevat eriti raskelt ennustatav. Topi või ilmaparameetrid Bingo Loto lototroni ja las see kerib välja. Suurem jackpot’i võimalus kui tarkadest mõõteriistadest järeldusi tehes. Ilmaennustusvõistluses peaksid tegijad olema ka kaheksajalg Paul, mutt Mihkel, koer Lotte ja teised pealtnäha võhikud tegelinskid.

Ilmaportaale sirvides peab igaüks nagunii ise mitme ennustaja vahel kuldse kesktee leidma, sest tihtipeale näivad nad kasutavat vana head kahe sõbra taktikat: üks ütleb, et sajab, ja teine, et ei saja, ja ühel läheb ikka täppi. Siiski selgub, et sõbralikku kokkulepet ei ole, ükski ennustaja ei taha minna sellist libedat teed, et ennustab ilusat ilma, sest siis teevad inimesed tohutud pikniku- ja heinategemisplaanid ja pettuvad. Ja on kurjad, et küll see ilmajaam on ikka loll.

Olen kuulnud, et mõned arstid ei julge enam isegi ultrahelipildi järgi kõhus oleva lapse sugu ennustada, et kui nihu paned, saad peksa või antakse kohtussegi. Kuigi ma ei saa aru, kumb siis halvem on, poiss või tüdruk, kumma puhul oleks rohkem põhjust pettuda. Tean, sest olen ise sellise tünga saanud, ja pärast edukat ja ülikiiret sünnitust läks jupp aega, enne kui meelde tuli, et poisi sünnist ei olnud ju kordagi juttu. Laps on laps.

Samamoodi ka ilm on ilm. Ma pigem annaksin nõu mitte säädida enda elu liialt ilmateate järgi. Börsiuudiste järgi te ju ei otsusta, kui palju võib poes raha kulutada. Võtke ilmaportaalide lugemist kui mõnusat meelelahutust ja oma õueminekuid kavandage ikka nii, nagu tuju tuleb. Meeldiv vihmapaus võib sind tabada täiesti ootamatult ja kui selle saabudes alles hakkad ennast minekule sättima, on tunduvalt suurem võimalus vihma kätte jääda. Ja äsja setude suuretendusel „Peko” käinuna julgen korrata vana tõde: kõige mõnusam on kuivi riideid selga tõmmata, kui oled enne seda tublisti ligunenud.