Keskenduda saab efektiivselt ainult ühele võistlusele korraga. Varasem statistika ei pruugi midagi öelda üksikjuhtumi kohta. Teistel on varasemate tulemuste ja saavutuste põhjal põnev ennustada, aga sportlasele on see hirmutav. Kanteri seekordne võistlemine ei sõltunud enam tema nelja aasta tagusest olümpiavõidust. Samuti ei sõltunud tema Pekingis võistlemine sellest, mida tegid konkurendid.

••Miks võis ülikogenud Kanteril eelvõistlusel tavapärane soorituskindlus kaduda?

Sageli juhtub, et mida kõrgem on sportlase staatus ja mida rohkem on tiitleid, seda tõenäolisemalt võivad tulla eksimused ja läbipõrumised. Üks ere näide on Inglismaa jalgpallurid, kes ei suuda sageli penalteid lüüa.

Kui kettaheitja mõtles, et sattus tagasi viie-kuue aasta tagusesse aega, kui tal oli samuti kvalifikatsiooninormi täitmisega raskusi, võis ka see olla üks raskuste tekkimise põhjus. Veel lugesin lehest tema mõtet, et pere ja eestlased olid tulnud teda vaatama ja kes seda suppi oleks suutnud süüa, kui ta ei oleks lõppvõistlusele saanud. Sportlase tähelepanu võib võistluse ajal kippuda juba tulevikku. Kui mõte on tulevikus, mis pole teada, valdab sportlast ebakindlus, millega kaasneb ülemäärane lihaspinge ja häiritud saavad nii koordinatsioon kui ka keskendumine.