Tegelikkuses on asjad muidugi keerulisemad. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil pole siiani veel kinnitatud üks tehniline dokument nimega võrgueeskiri.

Eleringi hallatav andmeladu – mille kaudu saavad energiafirmad teada, kui palju mõni tarbija elektrit kasutab – saab valmis alles septembri keskel, ja see vaene lõpptarbija ei saa enamasti veel väga hästi aru, mis juhtuma hakkab.

Kas oleks veel konkurente?

„Üldjoontes on mängureeglid turuosalistele teada,” vastas Latvenergo Eesti turu juht Raivo Videvik küsimusele, kas väga hilised regulatsioonide paikapanemised on kuidagimoodi teinud teiste riikide elektritootjate Eestisse tulekut keerulisemaks.

Näiteks kasvõi elektrituru avanemist põhimõtteliselt reguleeriv seadus võeti Eestis vastu ju alles juuni alguses – sisuliselt pidanuks vaid kolm kuud hiljem kaugelt tulnud elektritootja hakkama reklaamima enda uusi pakette selleks, et Eesti Energiaga konkureerida.

Selles üks küsimus ongi, kas näiteks hilja vastu võetud seadus, Eleringi andmelao riigihanke mure või puuduolev võrgueeskiri mõjutavad kuidagi kolmandate ettevõtete soovi osaleda lõpptarbijale elektri müümise juures.

„Üks dokument ei ole siin määrava tähtsusega,” viitas Videvik lätlaste juba ammusele soovile laiendada oma kandepinda ka Eestis. Nemad on juba 2010. aastast tegutsenud suurklientidele elektrimüügis ja oma sõnul juba ammu planeerinud ka 2013. aasta elektrituru avanemiseks.

Ka majandusministeeriumi kõneisik Rasmus Ruuda kinnitas, et võrgueeskirja varasemad versioonid on ju olemas ning uuenduste kinnitamine augustikuu jooksul ei tohiks kuidagi olla häiriv turuosaliste pakettide ja hindade väljatöötamisel.

Samas jääb küsimuseks, kas näiteks rootslaste suurtootja Vattenfall või soomlaste Fortum oleksid olnud huvitatud ka väiksel Eesti turul elektrimüügist, kui tingimused olnuks varem teada. Vattenfall keeldus kommenteerimast, kuna nemad „ei osale Eesti turul”. Fortumi mitmete kõneisikute juurest läbi käinud vastus viitas sellele, et Fortum osaleb kaudselt Eestile elektri müügis, kuna müüb oma toodangut Põhjamaade elektribörsil.Pane täheleMida elektrituru avanemine tavalisele tarbijale tähendab

••Praegusest elektriarvest umbkaudu vaid ühe kolmandiku osas saab tarbija otsustada, millise firma käest ta energiat osta tahab.

••Midagi ei juhtu, kui sind turuavamine ei huvita. Sinu elektrihind hakkab suuremal või vähemal määral kõikuma, kuid kui see pole sinu jaoks oluline, siis vahet ju pole.

••Kui tahad praeguse tootja asemele leida mõne uue tootja, siis on kasulik, et lubaksid Eleringi andmelaos oma aastast tarbimist tootjatele näidata. Selle alusel saavad nemad siis sulle oma äranägemisel kõige parema pakkumise teha.

••Esimesi pakette ja hindu võid oodata tootjate poolt septembri teises pooles.