Avanev elektriturg tähendab, et praegusest elektriarvest umbes kolmandiku osas saab tarbija edaspidi otsustada, kelle käest ta elektrit ostma tahab hakata. Müüja valimise protsess võib kõlada lihtsalt, kuid on tegelikult veidi muutunud loogikaga, mis võib alguses tunduda ebatavaline.

Nimelt on kogu protsessis keskne osa Eleringi juures asuval andmevahetusplatvormil nimega Andmeladu, kuhu koondatakse elektritarbimise andmed. Kui kodu-
klient Andmelattu sisse logib, saab ta sealt valida, kas tahab oma tarbimisandmeid mõnele tootjale näidata. Tootjad teevad seejärel kliendile oma pakkumise.

Pakkumised aga ei ole kajastatud enam Andmelao kliendiliideses, vaid tulevad näiteks otse e-posti aadressile või on nähtavad näiteks elektrifirma koduleheküljel. Nendel kodulehekülgedel on siis võimalik ka hakata lepinguid sõlmima ja elektrimüüjat vahetama. Portaali energiaturg.ee põhimõtteks on aga koondada kõik need protsessid ühte kohta kokku.

Küll aga ei ole portaali tegevjuhi, Glimstedti advokaadibüroo energiaõiguse advokaadi Moonika Kukke sõnul praegu veel kõik lõplikult paigas, et tarbijate jaoks vajalikke võrdluseid teha. „On mõned lahtised teemad, mis ei sõltu meist endist,” selgitas Kukke, tuues näiteks puuduoleva võrgueeskirja, poolelioleva andmevahetusplatvormi ja kokkulepped elektrimüüjatega.