2-Janno Nõu riidepuu „Haru” on geniaalselt lihtne ja nutikas toode,
mis mängib kokku looduse poolt antuga. Iga „Haru” riidepuu teeb unikaalseks selle sünnilugu – pakendil on puu liik ja konkreetse isendi kasvukoordinaadid.

3-Sille Sikmann on kogunud tarkust nii Tartus, Hämes kui ka Budapestis. See peegeldub ka tema kingakollektsiooni „Charmer” disainikeeles – näiliselt jahe ja minimalistlik (seda võimendab ka Soome disainerite meeliskombinatsiooni helesinine-valge-beež kasutamine), on ometi selle muusaks Ungari maastikud ja mehed.

4-Indrek Sirkel on üks mõjukamaid ja tegusamaid graafilisi disainereid, kelle töödes (nii näitusekujundustes kui ka trükistes) on plakatlikku laia joont. Pildil on Kaido Ole autoriraamat.

5-Brändi Stella Soomlais Design töödetest õhkub geomeetrilist konstruktiivsust ja isegi mehisust. See ei ole ka ime – autor on oma kotiseeria tegemisel saanud inspiratsiooni automaailma klassikutest.

6-Helene Vetik on näide 21. sajandi staardisainerist – tema ampluaa on ammendamatu ja sotsiaalset närvi jagub igasse kanalisse. Säsi finaali on valitud Vetikult hirmuäratav kogus töid: Tallinn Dollsile kujundatud ehetest kuni reklaami ja graafilise disaini töödeni. Viimasena öeldutest näiteks ka noorte- ja lastefilmide festivali Just Film identiteet ja materjalid.

7-Lauri Hirvesaare elektriline pakiveomopeed on tõhus lahendus eelkõige postiveo ja kulleriteenusega tegelevatele ettevõtetele. Mopeedi teeb eriliseks selle kohandatavus pakkide kogusega – suurema koguse puhul liigub ta kolmerattalisena, väiksema koorma korral piisab kahest rattast.






KONKURSS

Varsti saab jälle Brunosid ja teisigi

21. septembril on oodata tõelist disainimaailma ilutulestikku, kui Lennusadama ruumides antakse üle 2012. aasta Eesti disainiauhinnad: Bruno auhind parimale tootedisainile ja parimale disainiprojektile, Säsi parimale noorele disainerile, ADC*E auhinnad parima veebi- ja graafilise disaini lahenduse eest ning esimest korda ka auhind parima teenusdisaini projekti eest.

Seni eri institutsioonide poolt välja antud auhinnad on sel korral koondatud ühise vihmavarju alla eesmärgiga võimendada ühiskonnas disaini häält ja sõnumit. Eesti disainikeskuse juht Jane Oblikas kinnitab, et disainiauhindadega väärtustatakse, tunnustatakse ja propageeritakse head disaini, mis ei paku üksnes esteetilist naudingut, vaid lahendab probleeme ning muudab keskkonna paremaks ja inimlikumaks ning teeb seda loodust säästvalt ja jätkusuutlikult.



UUED TEGIJAD

Säsi, üks üpris sisuline auhind

Säsi meelitab fookusesse Eesti disaini järelkasvu – see on rahaline auhind parimale noorele disainerile väljapaistva disainialase tegevuse eest kahel viimasel aastal. Eesti disainikeskus toetab Säsi võitjat kahel järgneval aastal, esitledes tema töid ja tegemisi, pakkudes tasuta koolitusi ning jagades kontakte. Suurim lootus on tõenäoliselt, et proffide väljasõelutud parimad disainerid saavad peale tähelepanu ja rahalise auhinna ka tõsisemaid pakkumisi ettevõtjatelt ja investoritelt, kellega koos need suurepärased ideed suurde maailma viia.
Esimest korda antakse välja ka Antalise noore graafilise disaineri eripreemia.
Eesti disainiauhindade sõu korraldajad on Eesti disainerite liit, Eesti disainikeskus, ADC*Estonia ja teenusmajanduse koda.

Säsi laureaadid:
2005 Sixten Heidmets
2006 Pavel Sidorenko
2007 Kaspar Paas
2010 Karin Luuk

Säsi 2012 nominendid:
Kärt Ojavee
Raili Keiv
Marta Kisand
Magnus Haravee
Matti Õunapuu
Stella Soomlais
Janno Nõu
Sille Sillerdaja
Indrek Sirkel
Helena Karelson
Helene Vetik
Karl Annus