Teine allikas tõmbas optimismi veidi allapoole, viidates, et esialgu kokkulepitud valitsemisalade palgafondi suurenemine on natuke üle nelja protsendi. Täpsem arv sõltub sellest, kui palju hoitakse kokku sisemiste ressursside arvel, sellepärast pole laual lõplikku summat, mida see riigieelarvele tähendab.

Arvatavasti tõuseb kõige rohkem siiski õpetajate palk, sest haridus- ja teadusministeeriumi poolt lubatud 840-eurone keskmine palk tähendab üheksaprotsendist tõusu.

Suurema kui viieprotsendise palgatõusuga võivad arvestada ka ametnikud, kelle ministrid või asutusejuhid suudavad oma haldusalas kokku hoida ja vahendeid palga tõstmiseks suunata. Seega ei tähenda üldine palgafondi suurenemine ametnikele konkreetset samaprotsendilist palgatõusu (või üldse) – see läheb ikka n-ö asutustes jagamisele vastavalt sellele, kus tundub raha kõige rohkem vaja olevat. Samal ajal ei tasu unustada, et järgmisel aastal väheneb töötuskindlustusmakse, mis tähendab, et palgale lisandub 1,2%.

Suureneb personalifond

Ka siseminister Ken-Marti Vaher rõhutas, et praegu käib jutt siiski kõigi ministeeriumide valitsemisala personalifondi suurendamisest. „Küsimus pole palkades, vaid personalifondides, sest ametid ja valitsemisalad on väga erinevad,” viitas siseminister.

Täpsematest protsentidest ei soovinud Vaher veel rääkida ja viitas, et kabinet pole lõplikku otsust langetanud. „Aga arutatud on ning see on loomulik. Mina olen öelnud, et meie (siseministeeriumi ja selle haldusala – K. A.) prioriteet on inimesed ja nendesse panustamine. Kindlasti tuleb ametite juhtidel oma inimeste motiveerimiseks 2013. aastal palka tõsta, kuid konkreetsetest numbritest me täna rääkida ei saa, kuna ametid on erineva ülesehitusega ja palgasüsteemiga,” ütles Vaher.

Siseminister tõi näiteks, et politsei- ja piirivalveametis on iganenud ja omadega sassis palgasüsteem, mis tuleb korda teha. Sama lugu on päästeametis. „Täna ei taha reapäästja minna tööle vastutavale kohale, sest see ei motiveeri teda palga mõttes. See ei ole normaalne. Sarnane probleem on ka PPA-s, kus samal ametikohal olevatel inimestel on sissetulekuvahe näiteks piirivalve- ja politseisüsteemis töötavatel inimestel. Seda piirivalve kahjuks,” tõi Vaher näite.

Siseminister ongi andnud käsu palgasüsteemi korrastada. Selle alusel saab omakorda rääkida palgatõusust.