Kuna kohtutäitur müüs maja koos maaga enampakkumisel 18 800 euro eest, jääb talu tagasiostmiseks vajalikust summast puudu veel 7000 eurot.

Sel esmaspäeval kohtusid pereema Tiina ja pereisa Olav Tallinnas ka maja ostnud mehega, kes ütles, et kuulis sellest, et tegu oli kaheksalapselise perega, alles hiljem, kui tehing oli juba tehtud. Nüüd kinnitas ta perele, et on põhimõtteliselt valmis maja neile tagasi müüma. „Ainuke tingimus on, et ta sooviks leida selle asemele samalaadse maja koos maaga – umbes sama kaugel Tallinnast kui Anija ja liikluse lähedal. Ta tegeleb tõukoerte kasvatusega ja tal on vaja selleks maamaja,” selgitas Olav. „Leppisime kokku, et nädal aega püüame otsida sellist maja, kas on kusagil pakkumisel. Siis saame kokku ja arutame edasi.” Pereema Tiina lisas, et maja uus omanik lubas neil seal ka kauem sees olla, nii et nad ei pea tingimata 1. novembril välja kolima.

Konto valla kontrolli all

Kuigi suurperele on juba tehtud pakkumine, et nad võivad kolida Ida-Virumaal tühjaks jäänud maamajja, loodetakse, et perele jääb siiski alles nende esivanemate talu.

Eile pärastlõunaks olid Eesti Päevalehes ja Delfis avaldatud artiklitele reageerinud juba 130 inimest, kes olid perekonna selleks otstarbeks avatud kontole kandnud kokku üle 4900 euro. Tiina sõnul oli palju 5-, 10- ja 20-euroseid annetusi ning mõned 100-eurosed, kuid üle oli kantud ka 1000 eurot. „Tahame südamest tänada kõiki inimesi, kes meile tuge avaldasid ja annetasid,” väljendas pereisa Olav pere tänu. „Häid inimesi on ikka nii palju. Oleme selle eest väga tänulikud,” lisas Tiina.

Pere avas konto spetsiaalselt annetuste vastuvõtmiseks ning selle käsundusõigus on ühe valla töötaja nimel. Seega on perel endal küll võimalik jälgida annetuste laekumist, kuid mitte tehinguid teha.

Nüüd on valla ametnikel kavas pöörduda abipalvega suurfirmade ja ka pankade poole. „Kirjutasime täna kirja suurfirmadele, vallavanem paneb allkirja alla ja saadame selle teele. Ehk leiavad ka firmad võimaluse peret aidata maja tagasi ostmisel,” lootis Anija valla lastekaitsetöötaja Helle Söönurm.

Eesti Päevalehest lugesid juhtumist ka ühe sõpruskonna liikmed, kes lõid lihtsate Eesti inimeste aitamiseks heategevusfondi. „Kui raha läheb konkreetselt maja tagasiostmiseks ja on teisigi kaasalööjaid, et summa kokku saada, siis meie omalt poolt paneksime alla vähemalt 7000 eurot,” sõnas fondi anonüümsust palunud esindaja. Kuna tegemist on ettevõttega, tuleb neil oma annetuselt tasuda ka makse, nii et kuigi nad sooviksid annetada 10 000 eurot, tuleb osa sellest maksudena riigile maksta.