Kampaania juba käib

Keskerakonna valimistegevus on täie hooga alanud – vaadake kasvõi tasuta ühistranspordiga kaasas käivat melu. Erakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul üritatakse taas välja minna pea igas omavalitsuses ning vähemalt Tallinnas on linnapeakandidaat kindel – Edgar Savisaar. „Tallinna valimisplatvormile annavad olulise märgi kindlasti kõik suured programmid, mis Keskerakonna juhtimisel Tallinnas toimuvad,” sõnas Toobal ja loetles munitsipaalelamute ehitust, pensionilisa, ranitsatoetust, sotsiaalseid töökohti, pealinna tööbüroo loomist ja töömessi korraldamist. „Keskerakond on kõikides oma programmides pööranud alati tähelepanu sotsiaalsele poolele, inimeste hakkamasaamise parendamisele.”

Viimastel valimistel omamoodi Pyrrhose võidu ehk mõneks ajaks Keskerakonna sülekoera tiitli saanud sotsid pole linnapeakandidaati veel valinud, sest see seisab kinni erakonna esimehe Sven Mikseri otsuses. Kui Mikser otsustab minna Tallinnas linna­peaks kandideerima, siis on see tema privileeg, kui ei, siis astub mängu Andres Anvelt. „Põhiteesidena võime tuua Tallinna demokratiseerimise ja apolitiseerimise,” sõnas Anvelt. „Mida selleks teha? Üks võimalus on linlaste igapäevaelu toomine linnaosade tasemele ehk kodule lähemale. Tallinn ei pea olema ehitatud vaid Vabaduse väljaku ümber, tõmbekeskusi võiks olla vähemalt kaheksa. See kõik tähendab ka linnaosade halduskogude ja valitsuste tähtsuse tõstmist.” Sotsid tahaksid Anvelti sõnul anda ka osa kohalike linnaosade eelarvest otsustada aktiivsetele asumiseltsidele.

Keskerakonnale ilmselt kõige kõvema võitluse pakkuv Reformierakond loodab Tallinnas koguda läbi aegade tugevaimat tulemust. „Me soovime, et nii nagu riigis, pääseks ka pealinnas võimule kaine mõistus ja hea majandamine,” sõnas erakonna peasekretär Martin Kukk. „Meie eesmärgiks on moodustada linnavalitsus, mis suudab muuta linnajuhtimist läbipaistvaks ja ausaks, mis teeb Tallinna paigaks, kus on hea ja turvaline elada nii noortel peredel kui eakatel, ning mis majandab nii, et järeltulevatel põlvedel ei tuleks maksta tänaste otsustajate totruseid.”

Ehkki Reformierakonna kõige tõenäolisem linnapeakandidaat on Valdo Randpere, on kuluaarides läbi käinud ka Kaja Kallase ja Rein Langi nimi.

IRL lubab parandada kolme aasta tagust tulemust ning selleks peaks linnapeakandidaadina tulle minema Liisa Pakosta, kuigi peasekretär Priit Sibul nimetab spekulatsioone enneaegseteks. „Meil on selge eesmärk loodetavasti koos kahe teise pealinna opositsioonierakonnaga saavutada piisavalt hea tulemus, et teostada Tallinnas võimuvahetus ja hakata ükskord ometi pealinna juhtima euroopalikult,” sõnas Sibul. „See tähendab IRL-i hinnangul läbipaistvat linnajuhtimist, kus poliitika keskendub propagandaaparaadi ülesehitamise asemel linna reaalsetele probleemidele ja nende lahendamisele.”

Selleks peavad aga opositsioonierakonnad enda toetust suurendama, sest praegused küsitlused annavad endiselt Keskerakonnale seljavõidu. „Faktum & Ariko küsitluse järgi on Keskerakond Tallinnas kõige populaarsem erakond, mida eelistab 26 protsenti tallinlastest, mis tähendab, et kui homme oleks valimised, saaks Keskerakond taas üle poolte volikogu kohtadest,” sõnas Toobal. „Reformierakond järgneb meile 12 protsendiga. Kuid me peame tegema kõvasti tööd, et edumaa püsiks.”



Jokkerid – demokraadid ning VIK

Suure neliku selja taga luuravad ka väiksemad, kuid väga tugeva löögirusikaga jõud. Rainer Vakra tegi näiteks 2009. aastal Keskerakonna ridades Nõmmel väga võimsa tulemuse, kuid nüüd on ta erakonnast lahku löönud ning kuulub riigikogus demokraatide fraktsiooni, mis sepitseb Eesti Päevalehe andmeil praegu omavalitsuste valimiste eel oma plaane.

Teine sarnane jõud on Vaba Isamaaline Kodanik (VIK), mille mõttekoja liikme Brit Kerbo sõnul käib Tallinnas oma nimekirjaga väljatuleku nimel tõsine töö ja plaanid selguvad täpsemalt kevadel.