Seaduse järgi nimetab riigikontrolöri ametisse riigikogu presidendi ettepanekul. Kuigi nii Reformierakond kui ka IRL on presidendile üritanud paari viimase kuu jooksul oma kandidaate suruda, on Ilves kõigile riigikogus esindatud erakondadele öelnud, et nii riigikontrolöri kui ka riigikohtu ja Eesti Panga nõukogu uute esimeeste puhul ei ole kindlasti tegemist poliitikutega. Ilves on seda öelnud väga kategooriliselt ja nimetab tõepoolest oma kandidaadi.

Riigikontrolör peab Ilvese ettekujutuse järgi olema inimene, kellel on lai silmaring, väga hea arusaamine riigi toimimisest ning avar pilk, mis ulatub ka Eestist kaugemale. Nimekiri, kes võiksid presidendi arusaama järgi riigikontrolöriks sobida, pole küll eriti pikk, ent seal on väärikad inimesed. Kandidaadina on jutuks olnud näiteks majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kauaaegne kantsler Marika Priske, kellest Eesti Päevaleht kirjutas septembris kui võimalikust riigikontrolörist. Paraku ütles Priske pakkumisest ära. Võimaliku kandidaadina on nimetatud ka Tartu ülikooli endise rektori Alar Karise nime.

Karis kinnitas eile Eesti Päevalehele, et president Ilves on talle tõesti teinud ettepaneku kandideerida riigikontrolöriks. „Eks see oli üllatav,” möönis Karis. „Aga elu ongi täis üllatusi ja ma olen oma põhimõttelise nõusoleku andnud,” kinnitas Karis.

Nimelt omandab seaduse järgi riigikontrolöri kandidaadi staatuse isik, kellele president on teinud ametisse kandideerimise ettepaneku ja kes on andnud kandideerimiseks kirjaliku nõusoleku.

Riigikogu ootab kutset

Ühtlasi viitas Karis, et kui asi nii kaugele jõuab ja temast võiks tõepoolest ametlik kandidaat saada, siis lõpliku otsuse teeb riigikogu. See tähendab, et kui Ilves tahab uue riigikontrolörina näha Karist, peab teda toetama ka riigikogu.

Presidendi avalike suhete juht Toomas Sildam kinnitas, et Ilves suhtub väga hea riigikontrolöri kandidaadi leidmisse äärmiselt tõsiselt. „Usun, et lähinädalad toovad siin kindlasti selguse,” ütles Sildam. Ta lisas, et president suhtleb kindlasti ka riigikogus esindatud erakondade esindajatega.

Seega pole president veel alustanud erakondadega ametlikke arutelusid oma kandidaadile toetuse leidmiseks. „Siiani pole ta seda teemat fraktsioonidega arutanud ja pole ka olnud kutset lähiajal Kadriorgu minna,” kinnitas riigikogus esindatud suurima erakonna, Reformierakonna fraktsiooni juht Jaanus Tamkivi.

Kui Kadriorg tahab järgmist riigikontrolöri nimetades korrektselt käituda, peaks lähiajal Oviiri järglase nime välja käima. Nimelt peab kandidaat enne ametisse nimetamist läbima kapos julgeolekukontrolli ja seaduse järgi on kapol selleks aega kolm kuud.