Nagu lugejad mäletavad, pani Swedbank Anijas esiisade talus elanud kaheksa lapsega pere kodu sundmüüki, sest see oli laenu tagatis. Kui Eesti Päevaleht pere olukorrast kirjutas, soovisid lugejad neid aidata. Hakati koguma raha, et pere saaks kodu tagasi. Kui maja ostnud mees olukorrast kuulis, oli ka tema vahetuskaubaga nõus.

Vajalik summa koos

Anija valla lastekaitsetöötaja Helle Söönurm saatis ettevõtetele üle saja kirja palvega peret aidata. 5000 euroga lõi kaasa kohalik ettevõte Horizon Tselluloosi ja Paberi AS. Kokku saadi üle 18 000 euro ehk sama summa, mille eest kodu sundmüügil maha müüdi.

Samal ajal vaatasid valla sotsiaaltöötajad, milliseid ruume oleks vallal vahetuseks pakkuda. Üks vallale kuuluv kasutult seisnud maamaja vastab samadele tingimustele, mis on suurpere talul. Osta pole seda keegi soovinud. Kuna suurpere kodu ostnud mees tegeleb koerakasvatusega, on tal vaja just sellist maamaja ja ta oli vahetusega nõus. „Oleme väga tänulikud, et ta oli nõus ja on siiani olnud nõus ootama,” sõnas pereisa Olav. Ostja ja tema koerad on nimelt elanud juba novembrist alates ajutisel elamispinnal ja oodanud valla otsust.

Tekkisid eriarvamused

Nüüd, kui pall on vallavolikogu käes, on seal tekkinud eriarvamused. Osal volikogu liikmetel tekkis kahtlus, kas majade vahetus on õige lahendus, ja nad tellisid tühjana seisnud majale uue hindamise, mis tõstis hinda märgatavalt.

„Lahendusvariandid on olnud aruteluks komisjonides ja ka 24. novembril toimunud volikogu istungil. Vallavolikogu on dilemma ees: suurperet ei tohi hätta jätta ja samal ajal peab vastutustundega haldama kogu valla elu ja vara,” selgitas vallavolikogu esimees Jaan Oruaas, kes kuulub valimisliitu Toimekas Koduvald. Oruaas lisas, et asenduseks pakutav maja on olnud valla varana arvel kallimana kui summa, mille eest suurpere talu osteti. See pole aga valla jaoks midagi ületamatut, märkis Oruaas.

Anija vallavolikogusse kuuluvad Keskerakonna, IRL-i, valimisliitude Saab Ka Teisiti ja Toimekas Koduvald esindajad.

Eelleping on tehtud. Suurpere ja nende kodu uus omanik on notari juures kinnitanud kokkuleppe, et nad on majade vahetusega nõus.



Mis saab lastest?

Lastekaitsespetsialist Helle Söönurm kinnitab, et valla vara on ka valla lapsed ja neid tuleb kaitsta. Kui pere kodu ei säili, siis üks võimalus on, et lapsed tuleb panna paari-kolme kaupa elama õpilaskodudesse või muudesse hoolekandeasutustesse. See võib muuta kogu nende ülejäänud elu.

Oluline küsimus on samuti, mis teha juba kogutud rahaga, juhul kui seda kodu tagasiostmiseks ei kasutata. Raha on inimesed annetanud kindlaks otstarbeks: et pere lapsed saaksid jääda oma esivanemate koju. Kui vald teeb otsuse vahetuse kasuks, saab teoks hea näide, kuidas üheskoos tegutsedes – kodanikud, firmad ja omavalitsus – on siiski võimalik lootusetuna näivaid olukordi lahendada.