Maa-ameti andmeil tegid välismaalased läinud aastal Ida-Virumaal ligi paar tuhat kinnisvaratehingut, mis moodustab kõigist tehingutest märkimisväärsed 36%. Eesti Päevalehega suhelnud kinnisvaramaaklerite sõnul on venelaste huvi laiendatav kogu Ida-Virumaale ja otsapidi ka Lääne-Virumaa idapoolsele osale, sest tühjenevad majad pakuvad huvilistele kohati kinnisvara täiesti tühise hinnaga.

Esimene rühm – investeerijad

„Seni kuni Venemaal jätkub vaba ettevõtluse ja investeeringute survestamine, jätkub ka venemaalaste poolt piirkonna otsimine, kuhu oma isiklikke investeeringuid paigutada,” sõnab Domus Kinnisvara maakler Aivo Peterson, kellel on Ida-Virumaa kinnisvaraturul kümneaastane töökogemus. „Enamasti ostetakse sellist kinnisvara teadmises, et noh, las olla nii igaks juhuks, sest jumal teab, mis Venemaal juhtuda võib. Meil on Eestis siiski suhteline stabiilsus küll oma piirkondlike vaesustega, suhteliselt odavad teenused ja kvaliteetsed toiduained ning ka bränditooted on Venemaaga võrreldes odavad.”

Ida-Virumaa külluslik kinnisvara on hea taimelava kinnisvaraspekulatsioonideks: näiteks saab Kohtla-Järvelt kinnisvara osta saja euroga ruutmeeter, mida Venemaa kodanik ostab külma kaalutlusega, et ega see hind nii odavaks ei jää. Ometi on selline õnneotsija Venemaalt Eesti kinnisvaraturule tulijate seas vähemuses. „Tegelikkuses klassikaline Venemaalt pärit spekulant nii odavaid spekulatsioone ei tee, vaid pigem investeerivad nad ikka Ida-Viru kallimatesse kinnisvaradesse-kinnistutesse, aga ka Tallinna, sest kasvõi Narva on sageli kasvõi Peterburist tulijale hoomamatu suurus, kuna nad ei saa aru, et kas seal üldse mingit elu on,” selgitab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman. „Ent kindlasti jätkub selliseid investeerijaid ka Ida-Virumaale, kus tegelikult on väga häid ja põnevaid kohti, ja kui ta ongi ostnud endale näiteks Narva-Jõesuusse ranna äärde krundi, siis saab ta kümne aasta pärast otsustada, et äkki ehitabki maja ja teeb sinna endale suvekodu või müüb omakorda edasi.”