Varem siseministeeriumis töötanud kaitsepolitsei ülemkomissar Piskunov tegeleb riigisaladuse kaitse küsimustega. Möödunud aastal tunnustas president Toomas Hendrik Ilves teda Kotkaristi V klassi teenetemärgiga.

„Oleme teadlikud, et selline protsess käib, ja loomulikult on hea meel, kui kapo töötajatele häid ettepanekuid tehakse,” kommenteeris kapo pressiesindaja Harrys Puusepp. „Aga asjadest ei saa ette tõtata, sest valitsus alles otsustab selle ametikoha loomist,” lisas ta.

Kultuuriministeeriumi pressiesindaja Ave Toots-Erelt Piskunovi valikut viienda asekantsleri kohale ei kommenteerinud, viidates, et struktuurimuudatus jõustub alles 1. veebruaril ja info ametikoha täitmise kohta tuleb lähiajal.

Suur valitsemisala

Toots-Erelt põhjendas viienda asekantsleri vajadust sellega, et kuna kultuuriministeerium on ühe suurema valitsemisala asutuste arvuga ministeerium, siis tuleb suurendada oma valitsemisalas oleva riigivara haldamise võimet ja muuta ministeeriumi koordineeritavaid õigusloomeprotsesse senisest tõhusamaks. „Seega luuakse õiguse ja varahalduse asekantsleri ametikoht, kes hakkab juhtima nii õigusvaldkonda kui ka varahaldust,” märkis Toots-Erelt.

Uue asekantsleri leidmiseks ei kuulutatud välja avalikku konkurssi. Toots-Erelti sõnul pole selles midagi seadusvastast, sest avaliku teenistuse seadus lubab ametnikke võtta teenistusse nii konkursiga kui ka konkursita. Ka näiteks siseminister Ken-Marti Vaher kutsus möödunud aastal sihtpakkumise kaudu ministeeriumisse asekantsleriteks Hannes Kondi ja Leif Kalevi. Ministeerium põhjendas toona, et üldine avaliku teenistuse kogemus on näidanud avatud konkursside vähest efektiivsust.

Praegu on kultuuriministeeriumis neli asekantslerit, kantslerina asus üleeile tööle Paavo Nõgene.