Revolutsionäär rõhujale juba nii lihtsalt alla ei anna. Hakkasime sõprade vahel ise raha vahetama. Kui mul oli vaja teha naeltest kroone, siis leidus mõni sõber, kel just oli vaja teha kroonidest naelu. Mis siis ikka, vaatasime Eesti Panga lehelt kursi ja vahetasime omavahel ära. Mina panin oma naelad sõbra kontole Inglismaal ja tema vastava hulga kroone minu kontole tollases Hansapangas. Kroonid vahetasid arvelduskontot Eestis ja naelad Inglismaal. Polnudki pankurit vaja.

Milleks kavalust hoida

Varsti mõtlesime, et kui meie niimoodi omavahel raha säästame, siis miks seda kavalust endale hoida. Saaksime aidata veel kümnetel miljonitel inimestel rahaülekannetelt pangatasusid kokku hoida. Ehitasime TransferWise’i. TransferWise’ist sai selline müstiline start-up üsna kogemata. Tegime tehnoloogia, millega sai internetis raha ühest valuutast teise vahetada ja mugavalt piiri taha saata ilma pangale kümnist maksmata.

Pärast artiklit mainekas tehnoloogiablogis TechCrunch selgus, et seda on tõesti paljudele teistelegi vaja, ja nii sai hoo sisse start-up’ile omane kiire kasv. Ainuüksi esimese aastaga hoidsime oma kasutajatele kokku hinnanguliselt 500 000 eurot pankade teenustasusid.

Oleme kahe aastaga kaugele jõudnud. Jaanuaris pärjati meid Europa auhinnaga ehk saime Euroopa parimaks start-up’iks ja The Economist avaldas, et oleme nüüdseks vahetanud 50 miljoni euro ulatuses kasutajate raha. Oleme leidnud legendaarsete California ränioru investorite tähelepanu ja eelmisel aastal kaasanud hoogsa kasvamise jaoks ka 1,3 miljonit USA dollarit investorite raha, sealhulgas PayPali asutajalt Max Levchinilt.

Tee ideest soorituseni on läinud vastutuult ja ülesmäge. Oleme tee peal leiutanud mitu jalgratast ja astunud mõnda ämbrisse. Peale hea idee ja pealehakkamise on olnud oluline väga kiiresti ära õppida, mis on laias maailmas kiirete ja vihaste ettevõtete ehitamiseks juba varem ära proovitud.