Schanki ülesanne on jälgida Euroopa Liidu (EL) ja maailma lihaturu olukorda ning vajaduse korral soovitada Euroopa Komisjonil vahele segada ehk kasutada sekkumismeetmeid (eurokeeles tuntud ka kui interventsioonimeetmed). Näiteks kui peaks jälle puhkema linnugripp ja Euroopa tarbijad ei julge enam linnuliha osta, siis tekitab see vajaduse tootjatele tulukaotus kuidagi kinni maksta.

Loomulikule turule vahelesegamise võimalusi on EL-is mitmeid: eksporditoetused, erakorralised meetmed, eraladustamine (sisuliselt riiklik kokkuost), aga viimastel aastatel on nende tähtsus märgatavalt vähenenud.

Eksport kasvab toetuseta

Eraladustamine tähendab seda, et Euroopa Komisjon laseb lihatootjate toodangut kokku osta, kui hinnad langevad tootjate jaoks liiga madalale. Kokkuostetud liha laseb EL tööstustel külmutatuna ladudes hoida ja müüb hiljem hindade tõustes maha. Sealiha ladustamisele seab Schanki sõnul piirangu asjaolu, et selle kvaliteet käib kiiresti alla, kui hoida seda külmutatuna üle poole aasta. Loomalihaga muret pole – seda võib külmutatuna säilitada mitu aastat.

Viimati rakendas EL sealihale eraladustamist 2011. aastal, kui liikmesriikides osteti seda kokku üle 140 000 tonni ja ladustati kuni pool aastat. Eestis pandi siis lattu 275 tonni. Loomaliha puhul pole EL sellist kokkuostu pikka aega rakendanud, sest turuolukord on tänu kõrgele hinnale olnud tootjate jaoks soodne.