ROSIMANNUSED: Rain Rosimannus, Keit Pentus-Rosimannus

Parem olla hall kardinal kui Õuna-Endel, arvab avalikkuse suuremast tähelepanust hoiduv, kuid järjekindlalt ülimalt mõjukaks peetav reformierakondlane Rain Rosimannus. Õuna-Endel on lärmakas ja ropusuine tegelane Andrus Kiviräha „Rehepapist”, Rosimannus aga avalikkuse tähelepanust hoiduv ja nüüdseks riigikogust lahkunud isik, kelle puhul arvatakse teinekord, et ta peitub Vaikse Doni pseudonüümi taha. Kõik poliitsfääri jälgijad usuvad järjekindlalt, et ta on peaministriparteis äärmiselt mõjukas, praegu tegutseb eraettevõtluses, sealhulgas prügiäris. Abikaasa ja keskkonnaminister Keit-Pentus-Rosimannus on üks Reformierakonna tublimaid häältepüüdjaid. Selle paari puhul on tegemist mõjukate perekondade tabeli suhteliste uustulnukatega.

OJASOOD–SEMPERID: Tiit Ojasoo, Ene-Liis Semper

Teater NO99 on suutnud panna endast rääkima kogu kultuuriavalikkuse, kuid viimasel poolel kümnendil on nad üha rohkem suutnud välja tulla puhtalt kunstilisest maailmast ja muutuda tõeliselt ühiskondlikuks teatriks. Nende etendustele minnakse, nende intervjuusid tsiteeritakse. 2010. aasta „Ühtse Eesti suurkogu” rabas oma kunstilise väljapeetusega paljusid ja tekitas publikus korraks tunde: „Aga mis siis, kui nad teevadki partei ja tulevad võimule?” Ometi jäid nad kunstiinimesteks.

Suur osa NO99 kunstilisest jõudemonstratsioonist sai teoks tänu elukaaslaste, lavastaja ja teatrijuhi Tiit Ojasoo ning lavakunstnik Ene-Liis Semperi ühistele pingustele. Jällegi – mõjukatena suhteliselt uued.

SUTROPID–MIKELSAARED–PIIRIMÄED: Margit ja Urmas Sutrop, Raik-Hiio ja Marika Mikelsaar

Filosoofiaprofessor ja eetikakeskuse juht Margit Sutrop on kui omamoodi eetikapolitsei, kelle hukkamõist ja kiit ühiskondlikes asjades annab needuse või õnnistuse.Tema abikaasa professor Urmas Sutrop, eesti keele kaitsja, on samamoodi tugev arvamuse avaldaja.

Margit Sutropi isa, tunnustatud mikrobioloog Raik-Hiio Mikelsaar lööb sageli hoogsalt kaasa ka ühiskondliku arvajana. Margiti ema, emeriitprofessor Marika Mikelsaart tuntakse ka Proua Hellusena – tunnustuseks kuulsa piimhappebakteri väljaarendamise eest.

Õppejõud ja arvamusliidrid on ka Margit Sutropi õde ja õemees ajaloolased Eva Piirimäe ja Pärtel Piirimäe. Viimati nimetatu on ka Ajaloolise Ajakirja peatoimetaja.

JÄRVID: Neeme Järvi, Paavo Järvi, Kristjan Järvi

Eesti popmuusika rahvusvahelise tuntusega on seis keskpärane, kuid klassika alal oleme siiski üsna tublid tegijad – paljuski tänu Järvide dirigendiperele, kes on Eesti tutvustamiseks just selles nišis ilmselt teinud rohkem kui keegi teine.

Isa Neeme ning pojad Paavo ja Kristjan moodustavad tõelise dünastia. Paavo Järvi töö Pariisi ooperiteatri muusikalise direktorina teeb temast tõenäoliselt kõige kõrgema lennuga Eesti kultuuritegelase.

Mõjukate perekondade tabelisse kuuluvad Järvidt juba üsna kaua.

LAURISTINID–ALLIKUD–VIHALEMMAD: Marju Lauristin, Jaak Allik, Peeter Vihalemm

Arvamusliidrid toodavad arvamusi, aga kes toodavad arvamusliidreid? Õige vastus: Tartu ülikooli sotsiaalteaduskonna professorid Marju Lauristin ja Peeter Vihalemm. Nemad koolitavad tulevasi ajakirjanikke, suhtekorraldajaid ja muidu ühiskonnategelasi. Perele lisab väge seegi, et Peeter Vihalemm on kommunikatsiooniprofessor Triin Vihalemma onu. Marju Lauristin kõneleb vahel kaasa ka päevapoliitikas, äratades oma sõnavõttudega kõvasti tähelepanu. Päevapoliitika on jäänud siiski rohkem tema poolvenna, riigikogulase Jaak Alliku (SDE) pärusmaaks.

RAUAD: Rein Raud, Mihkel Raud, Aino Pervik

Orientalist, endine Tallinna ülikooli rektor ja naksitrallide lähisugulane Rein Raud on arvamusliidrina endiselt ülivõimas. Tema sügisene arvamuslugu Eesti Päevalehes „Back in the USSR” oli tõeline maksahaak senisele võimuklikile ja tõi Facebookis kaasa hämmastava jagamislaine. Vend Mihkel Raud on kirjaniku ja TV3 saate „Kolmeraudne” juhina noorte iidol ja ründava intervjueerimise kaubamärgi kehastus. Mõlemad vennad kalduvad oma jõulise stiiliga propageerima vasakvaateid. Nende ema Aino Pervik kujundas suuresti meie kõigi lapsepõlve. Kunksmoori mäletate? Tegemist on tõeliselt põlise dünastiaga.

OVIIRID–NEIVELTID: Siiri Oviir, Mihkel Oviir, Indrek Neivelt

Selle klanni mõjukaim liige on hetkeseisuga ilmselt ettevõtja ja majandusteemade arvamusliider Indrek Neivelt, kellel jagub autoriteeti aeg-ajalt valitsust ahistada. Tema äi, alati sõnakas Mihkel Oviir lahkus värskelt riigikontrolöri kohalt, ämm Siiri Oviir jätkab teenistust Euroopa Parlamendis. Samuti põliselt mõjukad, praegu pisut rambivalgusest eemal.

MÄED–JOHANSONID–AVANDID: Tõnis Mägi, Kärt Johanson, Märt Avandi

Staarid ja staarikesed võivad tulla ja minna, kuid Tõnis Mägi on nende kõigi seas oma mõjult raskekaallane.

Abikaasa Kärt Johansoni kaudu on ta seotud kogu pärimusmuusikat vedava seltskonnaga: Kärdi vend Jaak on folgiliste seas peaaegu jumal.

Mäksi väimeespoeg on Märt Avandi, tugev nii draamas kui ka komöödias, pealegi võrratult musikaalne ja noorte iidol.

KALLASED–VESKIMÄED: Siim Kallas, Kaja
Kallas, Taavi Veskimägi

Perekond Kallasel on mõju nii Eestis kui ka Euroopa Liidus. Euroopa Komisjoni transpordivolinik Siim Kallas on kahtlemata üleeuroopalises poliitikas Eesti inimestest suurim tegelane, tema sõna kehtib ka Eesti asjade arvamusliidrina. Tütar Kaja Kallas riigikogu liikmena juhib majanduskomisjoni ja oli parlamendi eetikakoodeksi koostajana tugev poliitiline teematõstataja. Erakonna ladvik kipub teda küll pelgama ja marjamaast eemal hoidma, kuid ilmselt saab vana klikk hästi aru, et Kaja on nende asendaja, kui nad peaksid vääratama. Kaja elukaaslane, kunagine Res Publica asutaja Taavi Veskimägi on küll formaalsest poliitikast taandunud, kuid kogenumat ja töökamat halli kardinali on ilmselt raske leida. Veskimägi on elektrivõrguettevõtte Elering juht.

TARANDID: Andres Tarand, Indrek Tarand, Kaarel Tarand

Pärast seda, kui Indrek Tarand kogus 2009. aastal Euroopa Parlamenti kandideerides üle 102 000 hääle, on Eesti parteisüsteemi kohal pidevalt püsinud tema ähvardus. Mis siis, kui Tarand tuleb kodumaale põlistunud parteidega heitlema? Kohalike võimumängurite kergenduseks pole ta seda siiski teha viitsinud, kuid arvamusliidrina sekkub siiski pidevalt. Vend Kaarel Tarand Sirbi peatoimetajana on aktiivne kolumnist ka teistes lehtedes, taustal tegutseb ekspeaministrist isa Andres Tarand, kes on siiski viimasel ajal olnud väheaktiivne. Põliselt mõjukad, praegu pigem madalkonjunktuuris.