Kui sibulakasvatajad ning veterinaar- ja toiduamet (VTA) kokkuleppele jõuavad, võib juba sel sügisel Peipsi sibula ostja kindel olla, et tegemist on tõesti Peipsi ääres kunstlike väetisteta kasvatatud sibulaga. Probleem on selles, kuidas füüsilisele isikule toetusi maksta, ja täna asutakse probleemi lahendama.

„Peipsi sibul on üleüldse esimene Eestis kasvatatav toiduaine, esimene pääsuke, mis oma kvaliteedikava saab,” rääkis VTA turukorralduse büroo juhataja Ain Zereen.

Võib ka toetust saada

Peipsi sibula toidukvaliteedi­kava projekt sätestab näiteks, et Peipsi sibula ajalugu algab 19. sajandil Peipsi äärde jõudnud ja Venemaal Penza oblasti Bessonovka küla talupoegade aretatud Bessonovski sibulasordist. Kõik sibula tootmise etapid tehakse käsitsi. Tulevikus pole välistatud ka võimalus sibula kasvatamiseks rahalist toetust saada. Kõik külastatud Peipsi-äärsed sibulakasvatajad tõdesid: mida kuulsamaks saab Peipsi sibul, seda rohkem tekib turgudele ja kauplustesse kaupa, mida müüakse n-ö varastatud nime all.