Peale märkimisväärse summa on kõnekas ka tõsiasi, et fondi juht on maailmakuulus USA ettevõtja ja riskiinvestor Peter Thiel, kes esimese välisinvestorina paigutas raha Facebooki arendamisse ja on ka maksesüsteemi PayPal kaasasutaja. Londonis tegutsev Eesti ettevõte TransferWise tähendab Thieli jaoks esimest Euroopasse tehtud investeeringut.

2011. aastast alates tegutseva start-up’i eesmärk on valuutat vahetades raha säästa: kui pangad nõuavad teenuse eest suurt tasu ja lisavad mitu protsenti ka valuutakursile, siis TransferWise küsib ühe korra läbipaistvat teenustasu. „Kui muidu tähendab innovatsioon pangandussektoris kliendile marginaalset kasu toovaid pakkumisi, siis TransferWise näitab tõelist innovatsiooni, mille kasutajate teenitud tulu sisuliselt ei kahane seda üle piiri liigutades,” ütles Thiel.

Hinrikus tõstab esile Thieli kirge innovatsiooni ja panganduse vastu. „Oleme väga rahul sellega, et taas kord tõime meeskonda juurde n-ö raskekahurväge. Peteri ja tema tiimi kogemused PayPali, Facebooki ja teiste ettevõtetega on asendamatud. Investeering aitab meil aga laienemisplaane ellu viia – kui seni oleme keskendunud Suurbritannia turule, siis sel aastal loodame me oma süsteemi lisada 12 uut valuutat ja liikuda uutele turgudele, sh Saksamaale, Hispaaniasse, Prantsusmaale ja Itaaliasse.”

20 uut töötajat

Hinrikuse sõnul kasutatakse raha ka tiimi laiendamiseks: praeguse 35 asemel võib aasta lõpuks ettevõttes töötada juba 55 inimest. „Tahame proovida ka klassikalist turundamist, sest seni oleme kasvanud ainult tänu klientide soovitustele,” lisas ta.

Praegu saab TransferWise’i kaudu teha valuutaülekandeid eurode, naelsterlingite, Poola zlottide, Taani, Rootsi ja Norra kroonide vahel ning kõiki eelnimetatuid saab vahetada ka USA dollariteks.


Investoritelt on kogutud 7,35 miljonit dollarit

Eestlaste loodud start-up TransferWise (TW) on tehnoloogiamaailmas praegu kuum sõna ja pälvib nii meie kui ka rahvusvahelises meedias palju tähelepanu. Hiljuti kiitis ettevõtet oma blogis miljardär Richard Branson, nimetades seda tõeliselt innovaatiliseks ja praktiliseks.

TW võitis Berliinis Euroopa parima idufirma konkursi ja sai ka parima Eesti e-lahenduse tiitli. Hiljuti ärritasid nad Tallinnas väikese performance’iga Skype’i, kutsudes sealseid töötajaid enda juurde üle tulema. Kristo Käärmann ja Taavet Hinrikus peavad Eesti Päevalehes ka oma kolumni, milles tutvustavad idufirmanduse põhimõtteid.

TW sai alguse Hinrikuse ja Käärmanni isiklikust vajadusest vahetada Suurbritannia naelu eurodeks ja vastupidi. Hinrikus töötas sel ajal veel Skype’is ja sai palka eurodes, aga elas Londonis. Käärmanni elukoht Londonis ja palgavaluuta küll klappisid, kuid tal oli vahel vaja raha eurodeks vahetada. Algul vahetasid nad valuutat maailmakursi järgi omavahel ja märkasid, et on panku vältides säästnud terve varanduse. Mõne aasta pärast vormistasid nad oma idee äriks ja kaks aastat pärast alustamist on kogunud investoritelt kokku 7,35 miljonit dollarit (sh täna kinnitatud investeering).

Thieli kõrval on TW-sse raha pannud ka teine PayPali asutaja, arvutiteadlane ja internetiettevõtja Max Levchin.