"Üleeile peeti ajakirjaniku Glenn Greenwaldi partner kinni Heathrow lennujaamas. Nüüd avalikustas Guardian, et Suurbritannia ametivõimud nõudsid neilt arvuti kõvaketaste, mis Edward Snowdeni edastatud materjale sisaldavad, hävitamist. Dokumendid hävitati ajalehetoimetuse keldris ametivõimude ülevaatamisel. See oli väga raske infovabaduse põhimõtte rikkumine, seda eriti riigis, mida peetakse üheks vabama pressiga riigiks maailmas."

Guardiani peatoimetaja Alan Rusbridger avalikustas teisipäeval, et Briti valitsus ähvardas ajalehte juriidiliste probleemidega, kui nad jätkavad Suurbritannia ja USA luureandmete avalikustamisega. Juunis nõudsid ametivõimud, kes väitsid end esindavat peaministrit, materjalide hävitamist. Ajaleht andis lõpuks järele, kuid Rusbridger ütles, et ajakirjanikel väljaspool Suurbritanniat on digitaalsed koopiad samadest materjalidest.

Pühapäeval avaldas RSF on nördimust The Guardiani ajakirjaniku Glen Greenwaldi brasiillasest partneri David Miranda üheksatunnisest kinnipidamisest Londoni Heathrow lennujaamas. Seda tehtid Suurbritannia terrorismiakti all ning Mirandalt võeti ära ka tema mobiiltelefon, laptop ja muud elektroonikasedamed.

Greenwald on ajakirjanik, kes mõngis põhirolli Edward Snowdeni lekitatud failide analüüsimisel ja avaldamisel NSA luuretegevusest.

"Maailma kõige repressiivsemad riigid seostavad ajakirjandust terrorismiga ja nüüd ületasid briti võimud piiri, rakendades selliseid meetmeid," ütles RSF.

"On äärmiselt häiriv, et Suurbritannia on rikkunud oma kohustust kaitsta infovabadust ja ajakirjanike allikaid. Sellise käitumisega on briti võimud näidanud eriti teravalt, kuivõrd tõesed Snowdeni ja Greenwaldi avastused olid."

"Julian Assange on Ecuadori saatkonnas London, Snowden oli nädalaid lõksus Moskva lennujaama transiitalas, USA filmitegija Laura Poitras seisis silmitsi mitmete takistustega oma töös ja liikumises. Sellised liikumisvabaduse rikkumised ilmestavad probleemi tõsidust ja vajadust kaitsta vilepuhujaid ja ajakirjanikke, kes nende paljastusi avaldavad."