Teisipäeval otsustati pärast raskeid läbirääkimisi 28 Euroopa Liidu riigi ja Euroopa Parlamendi vahel, et e-sigarettidele kehtestatakse üleliiduline keeld juhul, kui kolm riiki otsustab keelustamise kasuks.

Euroopa Parlament, mis on tugeva surve all olnud tubakatootjate poolt, võttis palju liberaalsema tee kui Euroopa Komisjon, kes tegi ettepaneku reguleerida e-sigarette nagu ravimeid. Valitsused võtsid samuti palju karmima positsiooni ning võivad veel mõned tehtud kokkulepetest tagasi pöörata. 28 riigi esindajad kohtusid kolmapäeval otsustamaks, kas kompromiss võetakse vastu või jätkatakse läbirääkimisi.

E-sigarettide küsimus sai kiiresti ka üheks rohkem vaidlust tekitanud aspektiks Euroopa Liidu uute tubaka pakendamise ja müügi reeglite seas. Seda hoolimata faktist, et e-sigaretid ei sisalda tubakat. Hoiatused ja fotod tubakatoodete kahjust hakkavad uute reeglite kohaselt katma kaht kolmandikku suitsupakkidest. Samuti keelatakse ära ja kaotatakse järk-järgult maitsestatud sigaretid.

Martin Callanan, konservatiivide juht Euroopa Parlamendis, ütles: "See on perversne otsus, millega on risk, et inimesed lähevad tagasi tavaliste ja rohkem kahjulike sigarettide juurde. Täidetavad e-sigaretid keelatakse üsna tõenäoliselt ära ja ainult nõrgemad tooted jäävad üldiselt kättesaadavaks. Kuna paljud suitsetajad alustavad kangematest e-sigarettidest ja vähendavad sujuvalt koguseid, siis kangemate e-sigarettide raskesti kätte saadavaks tegemine julgustab neid tubakatoodete peale jääma."

Keskne küsimus oli e-sigarettide mõju ümber ja selles, kas need julgustavad inimesi suitsetama hakkama või võõrutavad nikotiinisõltlasi tubakast.

"Seda hingatakse sisse. See on otsene nikotiini tõmbamine kopsudesse. See tekitab väga kiiresti sõltuvust," ütles üks vanem läbirääkimistel osalenud diplomaate. "See julgustab tavalistele sigarettidele üle minema."

E-sigarettide turg Euroopa Liidus on hinnanguliselt 2 miljardi euro suurune, kuid see kasvab väga kiiresti. E-sigarettide kasutajaid on EL-is umbes 7 miljonit.

Suurbritannias on e-sigarettidele üle läinud umbes 1,3 miljonit inimest eeldatavast 10 miljonist suitsetajast. Suurbritannia heategevusorganisatsiooni Cancer Research UK uuringu sõnul meelitavad e-sigaretid noori kasutajaid. Seda eriti kuulsuste eeskuju ja sotsiaalmeedia mõju tõttu.

Kuid rahvatervise eksperdid jaotuvad seisukohtades teravalt kaheks: mõned väidavad, et e-sigaretid võiksid oluliselt vähendada suitsetamisest tulenevaid surmajuhtumeid, teised hoiatavad, et need vaid õhutavad suitsetama, eriti noori.

The Lancetis avaldatud uuringu kohaselt, kus osales 657 suitsetajat, aitavad e-sigaretid suitsetamist maha jätta poole aasta jooksul sama hästi kui nikotiiniplaastrid.

Praegu kaalub e-sigarettide keelustamist Prantsusmaa, kus on hinnanguliselt 1,5 miljonit e-sigareti suitsetajat. Normandias on jõus kohalik keeld.

Euroopa Liit võimaldab praegu müüa e-sigarettide vedelikke, mille nikotiinisisaldus on vähem kui 20mg/ml ja need lähevad ravimiregulatsioonide alla. Valitsused nõuavad 3mg/ml ülempiiri. Lepe laseks riikidel endil otsustada, kas liigitada e-sigaretid ravimite alla või mitte.

Taastäidetavad ampullid, mis sisaldavad nikotiinivedelikku, on saanud üheks suuremaks tõrkeks. Europarlament ähvardab õigusakti veto alla seada kui asendusampullide müük ära keelatakse. Taastäidetavate ampullidega on tehtud kompromiss, et need võivad sisaldada kuni 1ml vedelikku, milles on kuni 20mg nikotiini. Kuid valitsustel on õigus ära keelata taastäidetavad e-sigaretid ja kui kolm riiki otsustab seda teha, on komisjonil õigus keeldu laiendada kogu Euroopa Liidule.

"See viib järjekordse naeruväärse olukorrani, kus enamus e-sigarette, mis on tervisele vähem kahjulikud, on keelatud," ütles Nigel Farage, Suurbritannia Iseseisvuspartei juht ja parlamendiliige. "Euroopa Liit ei peaks panema keeldu peale suitsetamise turvalisemale alternatiivile."

Carly Schlyter, Roheliste parlamendiliige ja rahvatervise kõneisik ütles: "Liikmesriikidel on vabadus otsustada, kas e-sigaretid lähevad ravimiregulatsioonide alla, või rakendatakse uued reeglid, mis tagavad nende toodete kvaliteedi ja turvalisuse. Igatahes peab olema kindel, et e-sigarette saab turvaliselt kasutada suitsetamise maha jätmisel. Need ei tohiks olla teenäitajaks mitte-suitsetajatele."

Liberaaldemokraadist Briti parlamendiliige Rebecca Taylor on arvamusel, et taastäidetavate e-sigarettide keelustamine võib inimesed tagasi tubaka juurde lükata. "See on täielik vastand sellele, mida tubakadirektiiv saavutama peaks. Praegune võitlus käib selle tõestamise nimel, et taastäidetavate e-sigarettide keelamine ei oleks tervise ja turvalisuse seisukohalt õigustatud."

Copyright Guardian News & Media 2013