Kuivõrd poolakad moodustavad ühe suurima Ühendkuningriiki pärast 2004. aastat sisserännanud inimeste grupi, on Cameron eriti neid oma põlastuse väljenduseks välja valinud. Viimati viitas Cameron poolakatele „kui ühele suurimale riigi toetusest elajate grupile“ alles möödunud nädalavahetusel.

Nüüd paistab Poola juhtidel sellest kõrini olevat. Peaminister Donald Tusk teatas eile Varssavis, et kui Cameron peaks proovima tööjõu vaba liikumist EL-is oma kampaaniaga ära lõpetada, paneb ta sellisele kavale veto.

„Kui keegi, olgu siis peaminister Cameron või mõni teine, tahab muuta EL-i lepinguid, et seda võimaldada, siis paneb Poola sellele veto. See kehtib täna, homme, igavesti,“ lausus Tusk.

Tuski sõnul on Suurbritannial õigus oma riiklike toetuste süsteemi muuta, kuid seda ei saa teha ühtki rahvust eraldi süüdistades. „See ei tohi jõustuda vaid ühe rahvuse kohta, see peab käima kõigi toetuste saajate kohta,“ rääkis Tusk. „Kellelgi pole õigust valida välja just poolakad, kui mingi eriline grupp, kes toetusi väärkasutab.“

Peaministrile sekundeeris eile Poola suursaadik Londonis Witold Sobków, kes avaldas eile veebiväljaandes Huffington Post pika arvamusloo, kus viitas korduvalt Cameroni suurele iidolile, esimesele Suurbritannia naispeaministrile Margater Thatcherile. Viimane oli küll EL-i suhtes skeptiline, aga ei ähvardanud kunagi Euroopa Liitu ära lõhkuda, nagu nüüd seda teeb Cameron.

Sobków märkis, et tal on hea meel, et poolakad aitavad Suurbritannias täita vabu töökohti ja kohalike oskuste lünki, maksavad makse Briti eelarvesse ja tagavad sotsiaalteenuste kestlikkuse neis riigi paigus, kus vananeva elanikkonna tõttu need muidu ohus oleksid. „Poolakad tulevad siia, et kõvasti tööd teha, mitte riigi teotuste lunimiseks. Kõik, mida nad teevad on seadustega kooskõlas,“ märkis ta.

Kuid nagu peaminister Tusk teatas suursaadik, et poolakate stigmatiseerimine ja valikuline esitamine toetuste peal elajatena pole õige. Ja selle pealt omakorda EL-i vaba liikumise piiramine mitte üldse vastuvõetav. „Mõistame peaminister Cameroni püüet toetuste süsteemi auke lappida. Kuid vaba liikumine EL-is on reegel, mis aitab ka Briti kodanikke, kes elavad teistes EL-i riikides. Kui Suurbritannia tahab oma toetuste süsteemi trimmida, siis peaks seda tegema viisil, mis pole diskrimineeriv ega stigmatiseeri inimesi. Pole vaja poolakaid üksinda süüdistada ja stigmatiseerida,“ kirjutas pahane Sobków.