De jure see kehtib, aga de facto on viimased kuu aega, võib-olla rohkemgi meie koalitsioonipartner otsinud muid võimalusi. Ja kindlasti on märgata sedagi, et Reformierakond otsib ka ajendit, et seni kokkuvõttes väga hästi töötanud paremkoalitsioon ära lammutada. See on tänane asjade seis.

Miks püüab Reformierakond koalitsiooni lõhkuda?

Ma arvan, et siin on kaks põhjust. Üks on see, et puhtinimlikult nad kardavad meid. IRL on oluliselt tugevnenud – mitte ainult reitingutes, vaid ka inimeste poole pealt. See on see kartus, ja sealt tuleb hirm. Aga veel ei ole hilja sellest inimlikust kartusest üle saada. Hirm on neil selle ees, et Reformierakonna järgmiste valimiste tulemus tuleb oluliselt kehvem, kui oli eelmine kord. Ja kindlasti see, et parlamendis tekib jõudude paigutus, mis loob valitsuse moodustamiseks oluliselt rohkem variante. Arvestades valimiste lähedust, ei ole koalitsiooni lammutamine riigi seisukohast mõistlik. Uus valitsus nõuab sisseelamisaega, eriti kui selle programmiline põhi on ülimalt segane. Aga nii mulle praeguste avalike sõnavõttude järgi tundub.

Loe edasi, miks Reformierakond Partsi hinnangul on tule alla seadnud just tema isiku ning kas ta sarnaselt Andrus Ansipile tunneb pikast majandusministri ametis olemisest väsimust.