Üleküpsenud banaan sobib küpsetistesse
Lapsepõlvest mäletan, kuidas banaan oli midagi eriti hõrku ja ahvatlevat, millest võis ainult unistada. Süüa õnnestus seda heal juhul korra viie aasta jooksul. Kuigi juba peaaegu 20 aastat on seda puuvilja saanud Eestis vabalt igalt poolt osta, taban end ikkagi poes banaanikuhjasid vaadates mõttelt, et küll meil on nüüd ilus elu. Justkui kindluse mõttes, et see on ikka ilmsi, mitte unes, rändab üks kollane kobar enamasti ka ostukorvi. Sellepärast leidub kodus tihti plekiliseks või suisa pruuniks läinud koorega banaane.
Üleküpsenud banaanid on magustoitude ja küpsetiste tänuväärne koostisosa. Ilmselt lihtsaim viis neid ära kasutada on jäätis, sest tänu banaani suurele pektiinisisaldusele saab mõnusa ja tervisliku jäätise ainult ühest komponendist. Selleks tuleb kooritud banaanid lõigata u 1 cm tükkideks ja sügavkülmutada. Külmunud banaaniviilud töödelda köögikombainis või saumikseriga kreemjaks (kulub umbes minut) ja ongi jäätis valmis. Kann-mikser ei sobi, sest sellega ei saavuta kreemjat tekstuuri. Allpool pakun veel mõne peaaegu sama lihtsa võimaluse valmistada banaanist hõrk magustoit või tervislik küpsetis.