Tuntud USA analüütik ja Poola välisminstri abikaasa Anne Applebaum kirjutas äsja Guardianis artikli "Lääs on lasknud Vene korruptsioonil Euroopa destabiliseerida". Appelbaum ütleb: Lääne poliitikud, kes kõnelevad suurejooneliselt demokraatiast ignoreerides samal ajal omaenda koduseid korruptsioonivastaste seaduste rikkumisi nähakse Venemaal kui silmakirjateenreid. Need poliitikud aitavad kaasa Vene eliidi puutumatusetundele: Putin ja tema kolleegid võivad teha, mida nad tahavad, kas Ukrainas, Gruusias või Suurbritannias, sest kõik teavad, ükskõik, mida läänlased räägivad, lõpuks on nad kõik müügiks.

Keskerakonna esimees on ühe Putini režiimi põhirahastaja sõber, kaasvõitleja ja finantseeritav. Vladimir Jakuninit kirjeldab hiljutine USA Rahandusministeeriumi teadaanne niiviisi: Vladimir Putini siseringi kuuluv lähedane usaldusik. Tema suhtes on kohaldatud sanktsioone, et piirata Putini režiimi korruptiivseid tehinguid väljapool Venemaad. See on sama mees, kes tasus äsja Edgar Savisaare kulusid Sotšis, sellal kui Savisaar Eesti koondise jope Jakunini jopega asendas.

Paljud ajakirjanikud ja mitmed Euroopa poliitikud on juhtinud tähelepanu olukorrale, et Euroopa riikide sõltuvus Vene rahast, olgu need kahtlase taustaga investeeringud Londoni börsil, Prantsuse kaitsetööstuse tellimused, ahvatlevad gaasitehingud, saksa firmade lepingud või Austria pankade teenistus, või Eesti puhul ühe erakonna otsene finantseerimine, takistavad täna Euroopal ajamast ühtset, põhimõttekindlat ja Venemaad ohjeldavat välispoliitikat. Lisaks, otsene poliitiline korruptsioon on teadaolevalt mõjutanud mitmeid Euroopas langetatavaid otsuseid.

Eesti ja kõigi eurooplaste huvides on tugev, väärtusi austav ja ühtne Euroopa. Et taastada Euroopa poliitline põhimõttekindlus tuleb vabaneda välistest manipulatsioonivõimalustest.

Keskerakond on ainus oluline parlamendierakond terves Euroopas, kes on asunud Krimmi annekteerimise ja Ukraina valitsuse küsimustes Putini Venemaa positsioonidele. Keskerakond on ainus oluline parlamendierakond Euroopas, kellel on Putini Ühtse Venemaaga sõprusleping. Ma ei hakka siin rääkima kolme Keskerakonnast pärit Riigikogu liikme kohtu all olemisest korruptsioonisüüdistustega.

Euroopa peab uue Europarlamendi koosseisuga astuma kiireid ja otsustavadi samme vene korruptiivse raha lahtilõikamiseks Euroopa otsustusprotsessidest, meil on tarvis asuda tegutsema energeetilise sõltumatuse saavutamiseks Venemaast ja kujundama tõhusa, õiglase ja kestliku mittetunnustamisepoliitika Krimmi suhtes. Peame leidma endas otsustavust tegelikult abistada Ukraina rahvast ja päästa Ukraina riigi lagunemisest. Peame tegema kõik endast sõltuva, et ohjeldada Venemaa edasisi agressiivseid samme oma naabrite vastu.

Ainult tugev ja usaldusväärne Euroopa tagab majanduskasvu ja inimeste elatustaseme tõusu. Moskvast rahaliselt manipuleeritav Euroopa lõpetab kurvalt. Kui vana Euroopa võib lubada endale rohkem kui Eesti, siis meie iseseivus on juba geograafia, kuid ka ajaloo tõttu hapram ja püsib ainult juhul kui me ise ei osutu ühel päeval müüdavaks. Seda kavatseme Euroopas tagada ja sellepärast on korruptsioonist vabanemine täna Euroopa tuleviku võtmeküsimus.

Ma olen Jüri Ratasega nõus ühes asjas, nimelt selles, et selle eurokampaania põhiküsimus on, kuidas tuua rohkem Euroopalikke väärtusi Eestisse ja kuidas parandada inimeste elatustaset. IRL-i kampaania mitte ainult ei keskendu sellele küsimusele vaid annab sellele ka vastuse.

Jüri Ratase avaldus "IRL-i madalale langemisest" ütleb mulle, et Ratas on kas kogemata koomik või teeskleb teadmatust. Nimelt süüdistas kremli ametlik propagnadist Dmitry Kiseljov ka äsja Euroopa Liidu tärkvat väärtuspoliitikat Venemaa suhtes "solvavas madalatasemelisuses" ja "perverssuses".

Väärtustest aga räägin Rataasega heal meelel siis kui tema erakond lõpetab meid kõiki ohustava korruptiivse režiimi seisukohtade esindamise, katkestab sõprussidemed Ühtse Venemaaga ja näitab tegudega oma truudust tugevale, vabale Euroopale.