Kahtlemata on Arnold Rüütel inimene, kellel on Eesti ajaloos suur ja positiivne roll – nii meie riigi taasiseseisvumisel kui ka Euroopa Liitu jõudmisel. Aga elamumaa krunt kingituseks Tallinna linnalt siis, kui tema presidendiks olekust on möödas juba kaheksa aastat ja peagi seisab ees tema 86. sünnipäev?

Põhimõtteliselt on 10. mai, kui Rüütel sünnipäeva peab, ju sobiv aeg kingituste tegemiseks. Aga kus oli Tallinna linnavalitsus siis, kui Rüütel pidas 85 või veel parem 80 aasta juubelit? Tõtt öelda oleks säärane kingitus isegi juubeli puhul olnud küsimusi tekitavalt kallihinnaline. Ja elamumaa krunt? Elukaare selles faasis, kuhu Rüütel jõudnud on, oleks ka sobivamaid kingitusi.

Paistab, et rohkem kui lugupeetud riigitegelase laupäevane sünnipäev, ajendas Tallinna linna ja selle linnapead Edgar Savisaart kingiideega välja tulema hoopis üks teine tähtpäev: 25. mail toimuvad Euroopa Parlamendi valimised. Oma venemeelsete avaldustega on Savisaar enda ja Keskerakonna paljude valijate silmis põhjalikult ära määrinud. Kingituse tegemise jutt on katse seda mustust väheke varjata, Rüütli austajatele silma teha.

Aga sedagi ei suuda Savisaar teha väärikalt. Ettepanekut selgitades jutustab linnavalitsuse pressiteenistus, kuidas Tallinn sooviks anda maa Rüütlile tasuta, kuid selleks peab riik võimaldama tasuta andmist. Vastust riigile tehtud ettepanekule vabastada Rüütel tehinguga seotud maksude maksmisest ei olevat aga tulnud.

Inimene, kes tahab Rüütlile siira lugupidamisavalduse teha, ei peaks oma kavatsusest rääkivas teates hakkama arveid klaarima kolmandate isikutega. Kui tahad teha kingitust, tee selline, mille üleandmine ei jää n-ö mingi aga taha. On näotu kasutada teise inimese sünnipäeva oma valimiskampaania tarbeks.

Loodame, et president Rüütlil jätkub tarkust ennast Savisaare sepitsustest eemal hoida, sest nendes osalemine määriks Rüütlitki. Ja loodame, et valijad, kellele Rüütel sümpatiseerib, ei lase ennast Tallinna linnapeal haneks tõmmata.