Seda ei saa öelda, et tegu on tühipaljaste libaekspertidega. Eesti riiki lausa ultimatiivses toonis hoiatanud Alex Halderman, Harri Hursti ja Margaret MacAlpine ei ole elektroonilise hääletuse ja interneti- ehk meie e-hääletuse valdkonnas võhikud, eriti seda esimest on nad USA kontekstis ja mujalgi tõesti uurinud. Halderman saab uhkustada ka Michigani ülikooli abiprofessori tiitliga. Ent tuntus ja teaduskraadi omamine ei tähenda veel objektiivsust. Näiteks on Moskva-meelsel Soome ühiskonnategelasel Johan Bäckmanil doktorikraad ja ta õpetab Helsingi ülikoolis tudengeid, aga vaevalt arvab ükski eestlane, et teda võib Venemaa küsimustes objektiivseks pidada.

Eriti kahtlane on lugu kõnealuse seltskonna väidetava sõltumatusega. Fakt, et möödunud sügisel käisid nad Eestis Tallinna linnavalitsuse kulul, nende usaldusväärsust muidugi ei tõsta. Kummaline on ka Eesti e-valimisi ebaturvaliseks kuulutava teate ajastus ja viis – see sobib suurepäraselt propagandasõja arsenali, odava kuulsuse otsijatele või „katuse” pakkujatele, aga mitte inimestele, kes soovivad Eestile turvalisemaid valimisi. Turvaaugu avastanud erapooletu ja heasoovlik ekspert saadaks vastavad tehnilised andmed kõigepealt tarkvara loonud inimestele, mitte ei pöörduks üldsõnalise kriitikaga vahetult enne valimiste algust meediasse. Praegusel kujul on Haldermani tegevuse näol tegemist rünnakuga Eesti valimiste vastu, tahtmatult või tahtlikult üritab tema uurimisrühm mõjutada Eesti valimistulemusi. Olgugi, et vähemalt eileõhtuse seisuga ei olnud nad paljastanud ühtki riski, mida Eesti e-valimiste kohta varem ei oleks olnud teada. Jah, teatud tingimustel, mida ei ole lihtne esile kutsuda, on võimalik e-valimiste tulemusi võltsida, kuid need riskid ei ole tavalisel viisil toimuvate valimiste võltsimise võimalusest suuremad. Praegu võib küll julgelt öelda, et e-hääletuse plussid on Eestis suuremad kui potentsiaalsed riskid.

Kontrollige, et teie arvuti oleks viirustest puhas. Kui tahate eriti suurt turvalisust, soetage PIN-sõrmistikuga ID-kaardi lugeja. Ja e-hääletage järgmisel nädalal julgesti.