Nii et see klaasist King-Kong siis ikkagi tuleb! Muidugi, säärasel puhul pole valitsejatel rahast kunagi kahju! Ega vaaraod ka püramiide ehitades riigikassale armu ei andnud.

Miks on ametnikel tekkinud arusaam, et riigiasutused peavad paiknema kolossides? Eriti sellises tillukeses riigis nagu Eesti, mis on oma olemuselt ju väike ja armas, kus kõik tunnevad kõiki ja igasugune kenitlemine paistab naeruväärsena. Kas ei oleks hoopis mõistlikum, kui Eesti riigiasutused tegutseks omanäolistes ja hubastes hoonetes, kus kõik on käe-jala juures ning iga sisseastuja tunneks end otsekohe koduselt?

Eesti ühiskond tervikuna näibki just sinnapoole liikuvat, au sees on kogukondlikkus, looduslikkus, säästlikkus. Aga nagu kahjuks ammugi selge, astub riik teist jalga kui tema kodanikud. Kusagil kabinetis löövad ametniku silmad särama pelgalt mõttest, et tulevikus on tal võimalik töötada pilvelõhkuja kõige kõrgemal korrusel. Avaneb sealt alles vaade! Kui veel jalgupidi kirjutuslaua peale ronida, ulatub näpuga taevast katsuma. Ehk õnnestub isegi keelega üle päikese tõmmata, kui kikivarvule tõusta?

Pikad, lõputuina näivad koridorid, päid segi ajav kabinetirägastik, tuhanded sipelgatena sebivad ametnikud ühes ja samas hiiglaslikus hoones: selline on ilmselt Eesti poliitiku arvates ideaalne riigiasutus. Albert Speeri projektidel oleks Eestis menu. Hitleri kabinet uues riigikantseleis pidi tulema sedavõrd tohutu, et jutulesoovijal kulunuks füüreri kirjutuslauani jõudmiseks mitu minutit. Hoone majesteetlikkus pidi igaühele selgeks tegema, et Saksa riigiga pole nalja! Ning sedasama tunnet peab ilmselt sisendama ka kavandatav superministeerium. Sellisesse majja ei soovi ju keegi naljalt siseneda, aga kui seda tõesti hädasti tarvis on, siis litsuksid ministeeriumi röögatud mõõtmed su jalamaid maadligi nagu ussikese ja õpetaksid alandlikkust. Eesti riik on suur ja võimas, kõneleks pilvelõhkuja. Värise, kodanik!

Tähelepanuväärne on see, et ükski parlamendierakond pole pannud kahtluse alla ühisministeeriumi ehitamise vajalikkust. Mis on mõistetav, sest eks looda ju kõik parteid varem või hiljem veidi aega valitsuses istuda. Ja siis on ometi nii mõnus teha seda tsitadellis. Hea on juhtida riiki hoones, kus sibavad ringi ainult teised poliitikud ja nende käske täitvad ametnikud, aga kuhu inimesed tänavalt sisse tulla ei soovi.

Ja kui su elupäevad superministeeriumis õnnelikult lõpule jõuavad, ootab sind muust maailmast eraldatud metsakalmistu plats. Kuningate org! Millal kuulutatakse välja konkurss ministrite hauakambrite ehitamiseks?

Irooniline on see, et kavandatava pilvelõhkuja taga asub Uue Maailma nime kandev elurajoon, mis esindab risti vastupidiseid väärtusi. Superministeeriumi nime kandev edevuse tempel olekski siis otsekui sümboolne piir uue ja vana maailma, päris inimeste ja bürokraatia vahel.