„Minu arvates, ja vabandage, ma olen otsekohene, toodavad Eesti valitsusasutused ameeriklastele ainult ühte asja – see asi on viha Venemaa vastu, ning see on vastik,” sõnas Jakunin. Sõnavõtt lähtus Vene Delfi ajakirjaniku esitatud küsimusest, kas Jakunin usub endiselt, et eestlastel on Krimmis toimunut arvestades rumal karta Venemaa rünnakut.

Jakunin teatas vastuseks, et Ukrainas tekkinud olukorra taga ei ole üldse venelased. „Kas seda on tunnistatud? Ma ei küsi teie käest, kas te nõustute minuga, et need olid ameeriklased ja veel mõned eriteenistused,” ütles Jakunin. Kui Ukraina endine president Viktor Janukovõtš tahtis Jakunini sõnul mõtlematult EL-i assotsiatsioonilepingule alla kirjutada, soovis Venemaa vaid Ukrainat hoiatada. „Siis tekkis aga juba Maidan,” lisas Jakunin.

Kindel süüdistus

Jakunin ütles ajakirjaniku küsimustele vastates muu hulgas, et just Eesti oli see, kes tegi ettepaneku lisada ta Euroopa Liidu ja USA ühisnimekirja inimestest, kelle vastu tuleks Ukraina destabiliseerimise tõttu kehtestada sanktsioonid.

„Jakunini öeldu on kindel süüdistus,” kommenteeris raudtee juhi avaldusi riigikogu väliskomisjoni aseesimees Enn Eesmaa.„Igaüks peab oma sõnade eest vastutama ja neid ka millegagi kinnitama,” lisas ta.

Eesmaa sõnul on tegu liialt emotsionaalselt esitatud väidetega ja asjale mõistlikult vaadates pole võimalik kogu Eesti peale korraga vihane olla. „Mustvalged käsitlused ükskõik kumma poole suust ei ole mingil juhul adekvaatsed,” ütles ta.


Koostöö jääb süüdistuste taha

Foorumi pressikonverentsil küsis Vene Delfi ajakirjanik Jakuninilt ka Eesti võimaluste kohta võtta osa rahvusvahelise transpordikoridori Razvitie projektist.

„Kõikides katsetes lisada mind Euroopa kehtestatud sanktsioonide nimekirja oli Eesti see, kes mu nime tutvustas,” sõnas Jakunin. „Kui Eesti valitsus ja äriringkond tahaksid arendada koostööd Venemaaga, siis nagu meie Venemaal ütleme, ära pilla oma borši sisse, kui te saate aru, mida ma mõtlen,” ütles ta. Jakunini sõnul on ka riike, kes on valmis tema nime USA ja EL-i ühisnimekirjast maha tõmbama.

Geograafiliselt on Jakunini sõnul aga ilmne, et mereäärsetel riikidel ja seega ka Eestil on transpordikoridori küsimuses Venemaaga koostöö tegemisel suur eelis.