Palestiina peaminister Rami Hamdallahi sõnul on aeg Palestiina piiramine lõpetada. Hamdallahi üleskutse toetab Hamasi oma, kes on vaherahu sõlmimiseks nõudnud Iisraeli-Egiptuse blokaadi lõppemist.

Hamdallahi sõnul on aeg lõpetada palestiinlaste pidev kannatamine. „Me nõuame õiglust oma rahvale, kes on olnud Iisraeli okupatsiooni ohvriks 47 aastat,“ ütles Hamdallah. „On aeg see agressioon ning piiramine lõpetada.“

Iisraeli peaminister sõnul peaks Hamas kandma vastutust selle eest, et taganes Egiptuse poolt pakutud vaherahust. Gazas domineeriv Hamasi rühmitus teatas aga, et ei nõustu rahuleppega, mis ei taga kaupade ja inimeste vabamat liikumist piiridel. Palestiina Vabastusorganisatsioon on toetanud Hamasi põhitingimusi rahuleppega nõustumiseks.

Mitmed suured lennufirmad on teatanud, et peatavad lennud Iisraeli, kuna üks Gazast tulistatud rakett maandus Tel Avivi lennujaama lähedal. Iisrael on palunud USA-l lennukeeld üle vaadata.

Hukkuvad tsiviilisikud

Enne ööpäevast rünnakut teatas Gaza tervishoiuministeerium, et viimase kahe nädala jooksul on hukkunud 637 palestiinlast. Ametnike sõnul on vigastatute arv tõusnud esimest korda kogu konfliki jooksul üle 4000.

ÜRO sõnul moodustavad enamiku hukkunutest palestiina tsiviilisikud, nende hulgas ka lapsed. Iisraeli Kaitseväe sõnul on kahe nädalaga hukkunud 170 mässulist, lisaks 29 Iisraeli sõdurit ning kaks tsiviilisikut. Enam kui sada tuhat palestiinlast on otsinud ÜRO varjupaikadest kaitset ning pea pool kogu Gaza alast on mõjutatud evakuatsioonihoiatustest või kuulutatud keelatud aladeks.

ÜRO peasektretär Ban Ki-mooni ja USA riigisekretär John Kerry viibivad hetkel konfliktipiirkonnas, et seal toimuvale kriisile lõpp teha. Lisaks on USA saatnud Gazale rahalist abi leevendamaks humanitaarkriisi.