Tallinnas Lasnamäel asuvas Idakeskuses tervitab külastajaid suur IKEA silt. Ülemaailmne enamasti mööblit ja muid kodutarvikuid müüv kaubanduskett on küll aastaid ka Eestisse laienemist kaalunud, kuid ei maksa ennatlikult rõõmustada – ehtsana näivate reklaamplakatite taga peidab end firma, kes müüb kaubamärgi tooteid edasi kokkuleppeid omamata.

Idakeskuses asuv pood meenutab IKEA-t ainult uksel, mille kohal kõrgub suur silt. Poes on asjade paigutus üsna hõre. Müüja julgustab kohe, et kõike saab tellida ka Soome kataloogist ja see tuuakse kolme nädala jooksul kohale. Poel on ka suur ladu, kuhu on Helsingist 20 kilomeetri kaugusel asuvast Vantaa IKEA-st populaarsem kaup juba kohale toodud. „Aga 20% läheb hinnale juurde, kui kataloogist tellida” lisab ta. Juurdehindlus on umbes samas suurusjärgus ka Tallinnas asuvas poes, kus IKEA-s müügil oleva valge diivani saab kätte 349 euroga. See on 70 eurot kallim kui Soome poes.
Poes on asjade paigutus hõre, kuid müüja selgitab, et asju saab tellida ka kataloogist. Kaup tuuakse siis kolme nädala jooksul kohale.

Poemüüja selgitab mõnevõrra vastumeelselt, et IKEA-ga neil kokkuleppeid ei ole, pood on avatud detsembri lõpust ja kusagilt mujalt nende kohta infot ei saagi. Ühtlasi kinnitab ta, et kindlasti on kogu kaup aus ja sellele kehtib nendepoolne kaheaastane garantii.

Lähemal uurimisel selgub aga, et IKEA nime taga peidab end 2012. aastal loodud firma Mainpint OÜ, mis 2013. aastal enda tegevusega aastaaruande kohaselt kasu ei teeninudki. Poodi pidava Mainpoint OÜ juhataja Andre Eidel kinnitab samuti, et IKEA-ga Eestis poe avamiseks mingeid kokkuleppeid ei ole, ning ei mõista, miks see üldse oluline on. „Reklaamsildid valmistasime ise, pood on avatud mõni aeg ja peagi tuleb meil ka kodulehekülg,” selgitab ta reipalt. Eidel ei näe probleemi, miks peaks poe sulgema või miks ei tohiks IKEA nime all tegutseda.
Ehtsana näiva IKEA sildi taga peidab end firma, kes müüb kaubamärgi tooteid kokkuleppeta ja kataloogihinnast kallimalt edasi.

Säärane juhtum ka varem

Konkreetne juhtum ei ole aga esimene kord, kui eestlaste seas kõrgelt hinnatud IKEA kaubamärk kaaperdatakse. Nimelt kasutas tarbijakaitseameti pressiesindaja Hanna Turetski sõnul iexpress.ee nimeline veebileht ebaseaduslikult IKEA kaubamärki ja Soome IKEA esindaja kaebas nad selle eest kohtusse. Kohtulahendit ei ole praeguseni.

„Kui IKEA kontsern ei ole andnud õigust nende kaubamärki kasutada ja nende kaupa edasi müüa, on tegemist kaubamärgiõiguste rikkumisega ja see on tsiviilkohtumenetluse kaudu lahendatav olukord,” selgitas Turetski. See omakorda tähendab tema sõnul seda, et kui ühel hetkel IKEA selle Eesti ettevõtja kohtusse kaebab, pannakse Lasnamäel Idakeskuses asuv pood kinni ja tarbijad ei saa oma pretensiooni esitamise õigust enam kasutada. „Kui müüdav kaup on kohapeal olemas, siis vähemalt kaubast keegi ilma ei jää, kuid järelteenindusest võivad küll ilma jääda,” lisas ta.

IKEA esindaja Niclas Bengtsson kinnitas Eesti Päevalehele, et sellist käitumist ei sallita. „Inter Ikea Systems B.V on rahvusvaheline IKEA kaubamärgi omanik, selle loomiseks on aastaid kulutatud palju ressursse ja energiat,” rääkis ta. Kõik kaubamärgi kasutamist puudutavad konfliktid lahendatakse siiski rahumeelselt.

„Kuna kaubamärgile on läbi aastate kulutatud niivõrd palju ressursse, arvame, et kõigil on õigus õiglasele ärile. Me oleme vastu ebaseaduslikele äridele, mis kasutavad IKEA kaubamärki ilma meie nõusolekuta,” rääkis ta.

Bengtsson lisas, et juba käimasolevaid juhtumeid ja seda, kuidas konkreetne olukord lahendatakse, ta kommenteerida ei saa.

Ametlikku poodi niipea ei tule

Aastaid on spekuleeritud, kas ja millal maailmakuulus mööblikett IKEA Eestis poe avab. Eelmisel aastal Leedus tehtud uuringus vaeti kodukaubamaja IKEA võimalusi laieneda Eestisse ja Lätisse, võimalike asukohtadena kaaluti Tallinna, Riiat ja Tartut.

Analüüsi tulemusel jäi kõige tõenäolisemana sõelale Riia. IKEA Baltikumi frantsiisiettevõtte Lätisse laienemise hinnanguline maksumus on 150 miljonit dollarit.

Praeguseks on laienemine juba üsna kindlalt plaani võetud, lahtine on ainult selle konkreetne aeg. Kogu Baltikumi soovitakse laieneda viie aastaga. Peamine põhjus, miks IKEA poode Eestis ja Lätis seni pole, on kartus, et ostukoha avamiseks tehtavaid investeeringuid ei suudeta mõistliku aja jooksul tagasi teenida.