Selles ei oleks ehk midagi väga erilist, kui Abdurrahman Azan, kes veel mõne aasta eest kandis eesnime Ivan, ei oleks teadaolevalt esimene Eestist pärit võitleja Süüria terroristlike pühasõdalaste rivis. Just nii selgus Eesti Päevalehe ja ETV telesaate „Pealtnägija” ühisest uurimusest.

Sazanakov võttis islamiusu omaks mõned aastad tagasi ning kolis pooleteise aasta eest oma isale ja emalegi ütlemata Süüriasse. Mõned kuud hiljem järgnes talle ka abikaasa Lolita koos lastega. Ehkki kasvava radikaalsuse poolest torkas ta sõpradele silma veel Eestis elades, astus ta paljudele ootamatu sammu eelmise nädala esmaspäeval, avaldades Facebookis foto, kus hoiab õlal tankitõrjerelva RPG.

Kui Eesti Päevaleht ja Pealtnägija tema tausta uurima hakkasid ning esimeste inimestega vestlesid, kadus see foto Facebookist kiiresti. 

Kaks aastat tagasi Pirita koolis filmitud videol tuleb seesama Abdurrahman Eesti Meistrivõistluse etapi võitjaks kikkpoksis. Siis veel oli tolle tavalise Lasnamäelt pärit noormehe nimi Ivan Sazanakov, kes tuleb lihtsast õigeusklike perest, kuid kes vihje järgi mõned aastad tagasi muutis usku ja hakkas moslemiks.Vaata videot!