Avasüli rahva arvamusi kuulda ei võeta, aga tänavademokraatia abil sunnitakse endaga ikkagi pikas perspektiivis arvestama.
Viimasel ajal on mulle tänavademokraatia kohta päris palju vaatlusandmeid kogunenud. Töövõimereformi puhul oli algus kasinam, aga pärast hakkasid inimesed rohkem kaasa tulema. Vähem kui ehk võinuks, arvestades nende inimeste hulka, keda töövõimereform tuntavalt puudutas.
Tänavademokraatia on meie inimestele väga võõras. Kui arutasime puuetega inimestega, kas peaks piketi tegema ja tänavale minema, oli alguses väga palju eitavat suhtumist. Umbes midagi sellist, et „korralikud inimesed nii ei tee”. „Meie ei hakka end tänavatel naeruvääristama, hoopis riik peab vajalikud muudatused tegema.” Esialgu oli peamine arvamus, et tõde peab selguma ikka koosolekulaua taga, kus saab enda soovidest märku anda. Aga aja jooksul tekkis arusaam, et on vaja mõelda, mis saab siis, kui annad märku, aga sellega ei arvestata.
Muidugi on oluline meeleavaldused tasakaalus hoida ning käituda viisakalt ja korrektselt, aga kindlalt.

VASTU

Silver Meikar,
demokraatia eest võitleja

Eestlastel puudub vajalik meelekindlus, demonstrantide silmadesse ei ole kirjutatud „¡No pasarán!”.
Tuhat like’i müüb vähem kui üks plakatiga tüüp tänaval. Ent revolutsioon võib alguse saada isegi sotsiaalmeediast, nagu juhtus Ukrainas. Tuntud ajakirjanik Mustafa Naijem lubas, et kui tema üleskutset avaldada meelt Euroopa Liiduga assotsiatsioonileppe sõlmimisest taganemise vastu jagatakse vähemalt tuhat korda, läheb ta 2013. aasta 21. novembril kell 22.30 Maidanile. Teadaanne mõjus päästikuna: juba kümme päeva hiljem nõudis Maidanil president Viktor Janukovõtši lahkumist üle poole miljoni inimese.
Maidan oli edukas, sest kümned tuhanded inimesed olid valmis mitu kuud tänaval miilitsa vägivalda, külma ja hirmu trotsima. Eestlane tuleb paraku välja üksnes siis, kui partei käsib või tõesti on n-ö kõik piirid ületatud.
Aga kui sõnum tabab seejuures ühiskonna närvikohta, oleks avalik tähelepanu ja võimulolijate ehmatus garanteeritud. Paraku rakendab mõni erakond ka tõsise teema kiiresti enda poliitvankri ette. Pahameel juhitakse näilisse kaasamisse ja bürokraatlikusse koosolekumehhanismi.
Silver Meikar