Üksikuid ja omaenda luuludest toituvaid terroriste polegi võimalik lõplikult tagasi hoida. Ilmekas näide on Norra massimõrvar, kelle nimi võiks meedias võimalikult vähe kõlada. Ent Vao süütamine ei tulnud tühjalt kohalt. President Toomas Hendrik Ilvese üleskutse, et parteid selgelt oma seisukohta väljendaksid, näitas meile peeglina, millised poliitilised jõud sisimas sellisele kuriteole aplodeerivad. Neil poliitikutel on juba konkreetsed näod.

Pärast massimõrva lubatavaks pidavaid avaldusi peaks EKRE boikott olema täielik.
Parlamendierakondadest on ühel pool veelahet Reformierakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Keskerakond ja Vabaerakond. Nende puhul pole tähtis, kes ja kui jõulises sõnastuses vägivalda hukka mõistis, sõnum oli üheselt mõistetav. Teise poole äärmuses on Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, kelle juhid eesotsas aseesimees Martin Helmega esitavad hoopis küsimusi stiilis: „Kas süütamine on ka paha ainult seepärast, et süütajateks ei olnud immigrandid?!” Pärast avaldusi, mis peavad potentsiaalset massimõrva mõningatel tingimustel lubatavaks, peaks kõigi teiste boikott EKRE-le olema täielik. Raske on isegi ette kujutada, missugused poliitkombinatsioonid õigustaksid koostööd nendega, kes hakkavad õigustama laste põlemapanekut (jah, konkreetset süütamist nad taunisid).

Üheselt ei saa võtta ka IRL-i juhi Margus Tsahkna seisukohti. Tema ründas eile ERR-i saates hoopis neid, kes räägivad sallivusest, aga tema väitel külvavad viha. Ümberpanduna tähendab see mõttekäik, et kuna pagulastevastaseid kritiseeritakse, võib mõistetavaks pidada sedagi, kui vastamiseks kasutatakse petrooleumi ja tikke.

Ei piisa ainult sõnades näpu viibutamisest. Konkreetseid mõrtsukahakatisi ohjeldaks võib-olla see, kui vihakuriteod saaksid rangema omaette paragrahvi. Tuleb aga muuta suhtumist vihaõhutamisse üldse. Kuna pagulasi „mugavusprussakateks” nimetav kaitseliidu avalike suhete spetsialist Urmas Reitelmann seniajani oma kohal istub, pole ime, kui keegi tajub mõrvakatse puhul isegi riigi moraalset tuge. Kaitseminister Sven Mikser, siin hukkamõistvatest sõnadest ei piisa!

Jaga
Kommentaarid