25. ja 26. septembril toimub Vikerraadios neljandat korda keelevõistlus “Tuum”, kus iga soovija saab panna proovile oma oskuse teha žürii antud pikemast tekstist kahesaja-sõnaline kokkuvõte. Žürii poolt välja valitud kokkuvõetav tekst avaldati täna hommikul Vikerraadio koduleheküljel. Viimane aeg oma töö ära saata on 26. septembril kell 19.

KAASAEGNE TANTS

Kell 19.00 Tallinnas, Vaba Laval (Telliskivi Loomelinnakus) 25. ja 26.septembril. Kaasaegse tantsu etenduste sari Tantsutuur alustab oma hooaega kaasaegse tantsu, teatri ja stand-up komöödiaga, Soomes 2012. aastal aasta teatriauhinna pälvinud Helsinki Dance Company kaasaegse tantsu lavastusega „Jemina - act as you’d know her“. Koreograaf Jyrki Karttuneni soololavastus etendub autori enda esituses.

TEADLASTE ÖÖ

kell 18-22 ERMi näitusemaja (Tartu, Kuperjanovi 9) "Vaevatud artefaktid ekstreemsetes kliimatingimustes": Kas sa oled mõelnud, miks muuseumide näitusesaalides on jahe ja hämar? Milliste kahjuritega peab võitlema, et me saaksime oma pärandit võimalikult heas seisukorras tulevastele põlvedele edasi anda? Kas esemed võivad ka üksteisele kahjulikult mõjuda? Milliseid meetmeid kasutavad konservaatorid, et vähendada võimalike kahjurite ja saasteainete mõju esemetele? Millist mõju avaldavad „haigeks jäänud artefaktid“ inimese tervisele? Labor näitab artefaktide vananemist mikrokliimaga vitriinides. Selgitusi jagab ja küsimustele vastab ERMi konservaator.

John Robb ja Sireen EMTA stuudios


MAAILMA ESIETTEKANNE

Kell 20:00, kinos Sõprus punkbändi The Membranes albumi maailma esiettekanne koos kammernaiskooriga Sireen. Põhikontsert algab kell 21:30.

KALAPÜÜGI MM VILJANDIS

26.-27. septembril peetakse Viljandis tõenäoliselt suurim Eestis toimunud kalapüügisündmus läbi aegade: maailmameistrivõistlused röövkala püügis paadist spinninguga. Viljandis on kohal 16 riigi võistkonnad, kaugeimad külalised on saabunud Lõuna-Aafrika Vabariigist. Võistluse näol on tegemist meeskondliku spinningupüügiga paatides. Meeskonnas on neli liiget ja kaks varumeest. Iga riik võib välja panna kaks paatkonda, st neli sportlast. Võistlus käib tabatud röövkalade (haug, ahven, koha) kogupikkuse peale. Eraldi toimub nii paatkondlik kui riikidevaheline arvestus, samuti märgitakse ära suurimad kalad.

LAAT OLUSTVERES

Laupäeval, 26. septembril kell 11-16.00 toimub Olustveres juba 11. korda hoidistemess ning sel aastal esimest korda ka Eesti toidu laat, kus on võimalik proovida ja osta Eesti väiketootjate toodangut – nii joodavat kui ka söödavat. Samuti on väljas pop-up kohvikud, kus on võimalik proovida kohalike kodumajapidamiste parimaid hõrgutisi. Meelelahutuseks esinevad Koit Toome, Meelis Kubo, ansambel Väliharf ja Väägvere kapell, päeva juhib Venno Loosaar.

LAAT MUSTAMÄEL

Laupäeval, 26. septembril kell 9:00-18:00 toimub Mustamäe turul sügislaat. Kekspäeval toimub kontsert.

MUSTPEADE MAJA OSALUSETENDUS

Pühapäeval, 27. septembril kell 19.00 etendub Mustpeade majas kriminaalne keskajateemaline draama „Viimane mustpea“ kahes vaatuses. Tallinna Filharmoonia tellis Indrek Harglalt mustpeade-ainelise teose, mille esietendused olid 2014. aastal ja mida nüüd saab näha vaid korda aastas Mustpeade maja kaitsepühaku Mauritiuse päeva aegu septembri lõpus. Etendus on eriline mitmel põhjusel – see toimub Mustpeade maja eri saalides, kohapealt saab laenutada keskaegse kostüümi või mõne detaili ning etenduse lõpus tantsida keskaegseid ringtantse. Kostüümi maksumus on maksimaalselt 5 eurot.

„Viimane mustpea“ on osalusdraama, kus näitlejad mängivad publiku keskel, mitte laval. Publik saab tunda end osana etendusest ja olla tegevuse keskpunktis, kuigi midagi otseselt ise tegema ei pea. Kuna publik istub hajusalt ruumis kui linnarahvas kunagi, näitlejad liiguvad nende vahel ja nii näitlejad kui ka vaatajad on kostümeeritud, on põnev mõistatada, kes on näitleja, kes mitte.

KUUVARJUTUS

Eestis näeb ööl vastu esmaspäeva täielikku kuuvarjutust. 28. septembri varahommikul on Eestis võimalik näha täielikku kuuvarjutust. Varjutus algab kell 3.12, kui Kuu liigub Maa poolvarju ja Kuu ketas hakkab ühest küljest tuhmuma ning algab poolvarjuline varjutus.

Kell 4.07 siseneb aga Kuu Maa täisvarju piirkonda. Sel ajal hakkab Kuu ketta üks äär võtma kerget punakat varjundit ja algab osaline kuuvarjutus. Kui kogu Kuu on punakaks värvunud ongi käes täieliku kuuvarjutuse aeg.

Täielik kuuvarjutus saabub kell 5.11. Kuu paistab täieliku varjutuse ajal punakas, sest siis peegeldub Kuult tagasi Päikeselt tulev valgus, mis jõuab sinna läbi Maa atmosfääri. Kui Maa atmosfääris on aga palju tolmu – näiteks kui on toimunud mõni suur vulkaanipurse – siis ei pruugi täieliku kuuvarjutuse ajal olla Kuud eriti hästi näha, sest sellisel juhul ei jõua Kuule piisavalt valgust. Seekordne kuuvarjutus on hea võimalus näha kõiki kolme – poolvarju, osalise varju ja täisvarju faasi.

Täielik varjutus lõpeb kell 6.23 ning sealt edasi on uuesti võimalik näha osalist varjutust. Kui Kuu Maa varjust uuesti välja jõuab, on Kuu Eestis aga juba loojunud.