Olete hetkel rambivalguses oma suhte tõttu, seepärast on esimene loogiline küsimus: millal ja kuidas tutvusite Toomas Hendrik Ilvesega?
Toomasega olen tuttav juba ammu. Kokku viis meid meie ühine töö. Välisministeeriumis alustasin tööd juba 1997. aastal, tegelesin Baltimaade NATOsse vastuvõtmise küsimustega. Siis oli olemas väike hulk inimesi, kes selle eesmärgi täitumisse uskusid. Neil olid ühesugused vaated, väärtushinnangud, eesmärgid. Toomas oli oma ametiposti tõttu üks nendest…

Sel hetkel oli ta Eesti välisminister?
Jah. See seltskond kohtus erinevate ametlike ning vähemametlike ürituste käigus ning oli vägagi väike – nende hulgas ka juba praeguseks meie hulgast lahkunud Ron Asmus (Ronald Dietrich Asmus, USA diplomaat ja poliitiline analüütik – toim), samuti Alexandr Vondra (Tšehhi poliitik – toim). Kitsas mõttekaaslaste grupp, kes töötas ühtse eesmärgi nimel ning uskus ühistesse väärtustesse.

Mida see grupp igapäevaselt tegi – korraldas mõttevahetusi, tegi lobitööd Balti riikide NATOsse vastuvõtu nimel?
Jah. Tookord oli Balti riikide NATOsse vastuvõtmise suhtes üsna lärmakas vastuseis - et NATO laienemine Poola piiride taha ei ole Läänele vastuvõetav. Seetõttu oli meil vaja nii piisavalt julgust kui ka kujutlusvõimet. Siis ei olnud isegi sellist mõistet nagu “kandidaatriik”. See oli innovatiivne protsess, kuidas viia kokku Balti riigid ja NATO liitlased. Toomas oli siis minister, mina vanemreferent, ent diskussioonide formaalne tase ei olnud siis eriti tähtis.
Ja isegi siis, kui eesmärk oli saavutatud, kohtasin samu inimesi, ka Toomast, hiljem erinevatel üritustel, Gruusias või Ukrainas, ning kogu aeg töötasime sarnaste väärtushinnangutega. Professionaalne suhtlemine Toomasega on kestnud läbi aastate.

Millal tekkis teie vahele säde?
Sel suvel oli minu elus selline hetk, kui olin lastega üksi. Toomas oli üksi. Pärast väga intensiivset ning rasket tööd Euroopa Nõukogus, mis puudutas küberjulgeoleku küsimusi Läti eesistumise ajal, võtsin kaks kuud puhkust. Ka Toomasel oli suvel vabam periood. Pole saladus, et tema kodutalu asub Läti piiri lähedal. Side kahe vaba inimese vahel, keda ühendavad professionaalsed huvid, viis kohtumisteni. Suve edenedes veetsime tihemini aega koos. Saime aru, et need väärtushinnangud, mis meid professionaalses plaanis ühendavad, ühendavad ka inimlikus plaanis. See aeg viis meie suhte teise dimensiooni.

Mida te nüüd Ilvese isiksuses teistmoodi näete?
Seesama arusaam heast ja halvast, mida seni jagasime poliitikas, on meil ühine ka kooselus ja isiklikes küsimustes. Sest elukaaslased peavad olema ka mõttekaaslased. Loomulikult olen tundma saanud teistsuguseid, fantastilisi omadusi ja andeid, mida ma professionaalse suhtlemise ajal ei märganud. Tema armastus puude vastu, mida ta ise ja tema külalised on tema kodutallu istutanud. Tema teadmiste määr puude kohta ning kuidas ta oskab sellest kõigest rääkida! Tema fantastiline muusikamaitse, teadmised muusika kohta!

Ta võlub teid ikka ja jälle?
Jah. Ta võlub mind ikka ja jälle.

Pikka intervjuud Ieva Kupcega loe tänasest LP-st!