IRLi poliitikud, teie languse põhjus pole idee puudus, vaid tegude vähesus ja võimu nimel intrigeerimine. Reformierakond kasutab teid kohatäiteks ja te lepite sellega. Te pusisite 15 aastat haldusreformiga, aga nüüd näitab Reformierakond, kuidas 9 kuuga panna asjad liikuma. Te hämate ikka veel kooseluseadusega: Keskerakond saatis teile kirja kooseluseaduse tühistamiseks, aga olete hirmust krampis, mõtlete, mida küll Reformierakond teeb, kui IRL selle kehtetuks tunnistamise mõttega liitub. Te pole ühtegi tegusat mõtet pakkunud regionaalpoliitika tekkeks, ja ääremaastumine aina süveneb. Negatiivset iibest on aastaid räägitud ja soovitatud on tugevdada perepoliitililisi meetmeid, aga teie lihtsalt istute valitsuses.

IRLi langust kinnistab see, et te ei võta vastutust. Eesti Energias ja Tallinna Sadamas toimunu tundub teile euroopalik ja eetiline. See on suur viga, et ka siin olete hirmust kanged. IRLi algatustel valitsuses puudub mõjude analüüs ja nüüd loodate lihtsalt oma PR-trikkidele. Sadu miljoneid maksumaksja raha on pandud põlema, aga te olete nõus kõvasti pingutama, et Tallinna Sadama uurimiskomisjon vaikselt ära tiksuks, Juhan Parts Kontrollkotta ära suunataks ja rahu oleks maa peal. Tallinna Sadama nõukogu tegi Eesti Ekspressi andmetel juba hädise katse oma viimasel nõukogu koosolekul vaigistada uurimiskomisjoni, aga IRLi poliitikud vaatasid seda katset häbelikult ning vaikivad ka täna kui tummahambad. Jutt väärtustest hoiti järgmiseks korraks. Jaak Aaviksoo ja Liisa Pakosta parteilised määramised kõrgetele ametikohtadele on kantud kitsalt võimutasakaalu ideest nii partei kui ka koalitsiooni sees. Kindlasti oleks saanud nendele ametikohtadele teha väärtusest kantuna ausa konkursi. Rahuliku kalapilguga olete vaadanud maavanemate parteilist määramist. Mis väärtusest te võite veel rääkida?

Tõsi, IRL on ühes kohas küll sihikindel, ja see on justiitsministri ametikoha hoidmine koos riigiprokuratuuri haldamisega. Kahjuks paistavad ka siin välja parteilised huvid teatud infoga manipuleerimiseks. Justiitsministri esmane ülesanne oleks kaitsta õigussüsteemi loogilisust, läbipaistvust, õigusselgust ja arusaadavust. Kõik on aga arenenud vastupidises, negatiivsemas suunas. Kooseluseadus on vaakumis, ilma rakendussäteta tekitab see ainult segadust ja vaidlusi. Urmas Reinsalu ei julge õigusselguse huvides nõuda selle seaduse tühistamist, kuigi ühe konservatiivse erakonna maailmavaade seda eeldaks.

Erakonna esimees Margus Tsahkna käitub poliitilise suuna valikul nagu noor kukeke rebasekarja keskel. Kord vasakule, korda paremale. Kui erakonna esimehel pole nägemust, kuidas tema erakonna inimesed peavad valitsuses töötama, mille eest seisma ja milliseid eelnõusid kaitsma, siis paratamatult tekitab see IRLi suhtes matusemeeleolu. Matustel pulmaviise üles ei võeta. Valitsuses on IRL hetkel Äpu rollis, siin ei päästa karjumine ega loosungid. Siin ei aita ka lihtsalt Äpu nime muutmine Leopoldiks, olukorras kus Äpu hääl, jõud ja mõtted on jäänud veel väiksemaks. Siin aitab teguviis oma maailmaate eest seismisel.

IRL, tühistage kooseluseadus, tõstke lasteaiaõpetajate palka ja kehtestame sellele riikliku standardi. Töötame koos välja meetmete paketi, mis viiks rahva negatiivse iibe positiivseks, aga seda ilma moslemite abita. Ärge laske Reformierakonnal Juhan Partsi kõrge ametnikukoha eest vaikima sundida, las ta siis parem jääb juba Eestisse ja tehku oma lubatud uut poliitikat. Lõpetame teaduse alarahastamine, et läheneksime Skandinaaviale. Asume ühiselt Eesti Vabariigi Põhiseaduses kirjapandu kaitsele. IRL , valik on teie. Kui tegusid te teha ei jõua, siis oleks väärtuseliselt motiveeritud otsus kutsuda esile erakorralised Riigikogu valimised. Kas suudate teha konkreetse valiku?