Kõigepealt faktid. Inimestel, kes tahtsid Tartu osakonna liikmeks astuda, oli selge, et Aadu Musta kontor venitab nende vastuvõtmisega kuni valimised on läbi, kui nad üldse vastu võetakse. Seda on ta ka ise tunnistanud (et vähemalt 10 päeva läheb ja kõik ikka ei sobi). Samas tõi Aadu Must piirkonda kohe juurde umbes 30 uut liiget. See olukord on ebavõrdne, nagu ka see, et Aadu Must juhib valimiste läbiviimist, olles ise kandidaat.

Muuseas, ümberregistreerimise probleem on just minu algatusel lahendatud - olin töörühma liige, mis uuris piirkonna esimehe valimiste ebaregulaarsusi Võrumaal. Alates 2017 on piirkondade aastakonverentside läbiviimise korras punkt, et valimisõigus on neil, kes on piirkonna liikmed kutsete väljasaatmise ajal, st. 10 päeva enne konverentsi toimumist. Aga kuni on olukord, nagu on, ei lase ma kellestki üle sõita.

Mul on hea meel kuulda, et Aadu Must nüüd ütleb, et poleks blokeerinud tublide inimeste Keskerakonna liikmeks saamist. Mul on kahju, et tal on paljude inimeste seas tekkinud niisugune maine, nagu ta ei salliks tarku ja tublisid inimesi ning väärtustaks eelkõige kuulekust.

Aadu Must on ka ise Riigikokku kandideerinud erinevates rühmitustes: VL Sõltumatud Kuningriiklased, VL Neljas Jõud ja Keskerakond. Seni ei ole keegi teda hüplemises süüdistanud, oleks õiglane, kui tema ka teisi inimesi selles ei süüdistaks. Ka on Aadu Musta häälesaak valimistel olnud märgatav ainult Keskerakonna brändi all. (Ainsal korral kui me oleme samas nimekirjas kandideerinud, Euroopa Parlamendi valimistel 2014, sain mina 1082 häält, Aadu Must aga sai 209 häält.)

Aadu Must kaebab, et Tartu inimesi ei olnud esimese 20 seas üleriiklikus nimekirjas riigikogu valimistel. Miks pole Aadu Must siis suutnud oma tublide piirkonnaliikmete eest erakonnasiselt seista? Jälgida, et nad saaksid üldnimekirjas oma võimetele vastavad kohad? Mina meeskonnakaaslaste eest seisan: praegune erakonna juhatus on mu häid argumente alati arvesse võtnud. Ma arvan, et seda enam ei juhtu, et Tartu väärt inimesed nimekirja sabasse jäävad. Ma arvan, et erakond peab töötama ühtse meeskonnana ja keegi ei pea tundma, et teda on kellegi sabas kuhugi veetud - aga keegi ei saa ka teiste töö arvel liugu lasta. Mina aitan igaühel tegeleda just sellega, milles ta hea on ja toetan inimeste saamist neile positsioonidele, kus nad suudavad midagi korda saata.

Mina tahan rääkida ideedest. Sellest, kuidas Keskerakond aitaks Tartu inimeste ideid ellu viia. Sellest, kuidas Tartus pärast järgmisi valimisi saab olema tasuta ühistransport. Veel paremini korraldatud kui Tallinnas.